Kitapta Alice’in bir aynanın içinden geçerek ters kurallarla işleyen bir dünyaya gitmesi anlatılır. Bu dünyanın satranç düzenine göre kurulmuş olması dikkat çeker. Kitabın başında verilen satranç planı, olayların rastgele değil, belirli bir kurgu çerçevesinde ilerlediğini gösterir.
Eserdeki fantastik unsurlar sadece hayal gücü oluşturmak için değil, aynı zamanda düşünme biçimlerini sorgulatmak için kullanılmış gibi görünüyor. Alice’in karşılaştığı karakterler ve olaylar çoğu zaman mantığın tersine işler. Konuşan çiçekler, garip böcekler ve alışılmışın dışında diyaloglar, okuyucuyu alıştığı düzenin dışına çıkarır. Bu yüzden kitap yalnızca bir macera değil, düşünceyi hareketlendiren bir metin olarak da değerlendirilebilir.
Kitabın bazı bölümlerinde olaylar çok hızlı değiştiği için okurken kısa süreli bir şaşkınlık yaşanabiliyor. Alice’in sürekli soru sorması, okuyucunun da metni sorgulayarak okumasını sağlıyor gibi geldi. Bazı diyaloglar ilk okumada anlamsız görünse de sonradan düşününce bilinçli bir dil oyunu olduğu anlaşılıyor. Dil oyunlarının yoğunluğu, eserin sadece olay anlatan bir kitap olmadığını, aynı zamanda dilin imkanlarını deneyen bir metin olduğunu düşündürüyor.
Satranç düzeni, anlatının en önemli özelliklerinden biridir. Alice bir piyon olarak başlar ve ilerledikçe kraliçeye dönüşür. Bu durum bir çeşit büyüme ve deneyim kazanma süreci gibi okunabilir. Satranç düzeni başta karmaşık dursa da hikâyeyi bir arada tutan güçlü bir yapı oluşturuyor. Ayrıca karakterlerin çoğu bir kişi olmanın ötesinde belirli fikirleri ya da bakış açılarını temsil ediyor gibi duruyor.
Kitapta yer alan şiirler ve kelime oyunları da eserin farklı bir yönünü ortaya koyar. Özellikle anlamı tam olarak çözülemeyen ama ritmi güçlü olan şiirler, dilin yalnızca anlam üretmediğini, aynı zamanda bir oyun alanı olabileceğini gösterir. Bu durum bazen okurken kafa karıştırıcı olsa da eserin özgün havasını oluşturan unsurlardan biridir.
Eserin en dikkat çekici yönü, olay örgüsünden çok düşünce yapısını ön plana çıkarmasıdır. Okuyucu, Alice ile birlikte yalnızca yeni bir dünyayı değil, dilin ve mantığın nasıl kurulup bozulabildiğini de deneyimler. Bu nedenle kitap, fantastik bir anlatı olmasının yanında okuru aktif düşünmeye davet eden bir metin olarak da görülebilir.
Batı edebiyatı açısından bakıldığında eser, klasik çocuk edebiyatı sınırlarını aşar. Gerçeklik ve hayal arasındaki çizgiyi belirsizleştirmesi, mantığı ters yüz eden anlatımı ve sembolik yapısı nedeniyle modern anlatı tekniklerine yaklaşan bir eser olarak değerlendirilebilir. Kitabın çocuklara hitap eden bir yüzü olsa da yetişkin okur için de farklı katmanlar sunduğu söylenebilir.
Sonuç olarak Aynanın İçinden, dışarıdan bakıldığında sade bir çocuk hikâyesi gibi görünse de, dil oyunları, sembolik anlatımı ve satranç düzenine dayanan yapısıyla çok katmanlı bir eser niteliği taşır. Alice’in yolculuğu yalnızca fiziksel bir macera değil, aynı zamanda düşünme biçimlerinin ve gerçeklik algısının sorgulandığı bir süreçtir. Bu yönüyle eser, klasik çocuk edebiyatı ile modern anlatı anlayışı arasında bir köprü kurar. Kitap, okuyucuya hazır cevaplar vermek yerine sorular sordurduğu için Batı edebiyatında dikkat çeken ve üzerinde düşünülmesi gereken bir eser olarak değerlendirilebilir.
Damla Demirci