ยท144 syf.ยทยทBeฤendi
ยทยทยทOkunma: 16 ลubat 2026 09:39 ๐ฎ๐จ๐๐จ๐ณฤฐ }{ ฤฐ๐ต๐บ๐จ๐ต ๐ต๐จ๐บ๐ฐ๐ณ ๐ฒ๐จ๐๐ฉ๐ฌ๐ซ๐ฌ๐น?๐ด๐๐๐๐
๐ป๐๐๐๐
"ฤฐ๐ฅ๐ข๐ฆ, ๐๐ฆ๐๐ฅ๐ ๐ รถ๐ญรผ๐ซ๐ฆ๐๐ณ๐ฌ๐ ๐ฌ๐๐ก๐ข๐๐ข๐ง๐ ๐ค๐๐ซลฤฑ ๐๐ข๐ซ ๐กรผ๐๐๐๐ญ ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ซ?
'๐ฒ๐๐๐
๐๐ ๐ล๐ฤฤฑ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐ฤฑ๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐รผ๐๐๐๐๐๐๐๐ล๐๐๐."
"๐พ๐ล๐, ๐๐๐๐๐๐๐ ๐รผ๐ง๐๐๐๐๐ฤ๐๐๐ ๐ง๐๐๐๐๐ก๐ก๐ฤ๐ ๐รผ๐๐๐๐กรง๐ ๐๐ข๐รผ๐๐รผ ๐๐ข๐ ๐ข๐๐ข๐๐ข ๐รถ๐๐๐๐ง."
๐ผ๐ ฤฑ๐ก, ๐ ๐๐ฃ๐๐๐จ๐๐ฃ๐ ๐ข๐๐๐จ๐ช๐จ ๐๐ก๐๐ฃ ๐๐ ๐รผ๐ รผ๐ข ๐ซ๐๐ง๐๐ง: ๐๐๐ ๐๐ฉ ๐ ๐๐ฃ๐๐ ๐๐ก๐๐ฃฤฑ๐ฃฤฑ ๐ล๐ข๐๐ฎ๐ ๐ ๐๐ก๐ ๐ฉฤฑฤฤฑ๐ฃ๐๐ ๐ฎ๐๐ฃฤฑ๐กฤฑ๐ง?
Merhaba, bugรผn sizlere ฤฐslam tarihinin en รถnemli ve etkili bilgini ve dรผลรผnรผrรผ GAZALฤฐ nin insan dรผลรผnce yapฤฑsฤฑ รผzerine yรผrรผttรผฤรผ fikirlerinin derlendiฤi #insannasฤฑlkayber kitabฤฑ paylaลฤฑmฤฑ ile geldim. @mesudtopal kaleminden okuduฤumuz bu kitap iki bรถlรผmle bizleri karลฤฑlฤฑyor.
ฤฐlk bรถlรผm olan Gazali'yi yanlฤฑล yerden okumak, dรถneminin gรผรงlรผ dรผลรผnce adamฤฑnฤฑn bulunduฤu dรถneme bakฤฑลฤฑnฤฑ kendi dรผลรผnce yapฤฑsฤฑ sรผzgecinden deฤerlendirmeleri olarak kabul edebiliriz. ฤฐslam bilgini bakฤฑลฤฑnฤฑ her zaman ilim, bilim ve iman terazisinde sรผrekli araลtฤฑrma aรงฤฑk tutan yapฤฑsฤฑ ile dรถneminin batฤฑlฤฑ ve doฤulu fikir insanlarฤฑ tarafฤฑndan tam olarak idrak edilememiลtir. Bunun tezahรผrรผnรผ gรถrebiliyoruz.
"๐
๐ข๐ฅ๐จ๐ณ๐จ๐๐ฅ๐๐ซฤฑ๐ง ๐ฌรถ๐ณ๐ฅ๐๐ซ๐ข๐ง๐ข ๐๐ข๐ฅ๐ฆ๐๐ฒ๐๐ง ๐ค๐ข๐ฆ๐ฌ๐๐ง๐ข๐ง ๐จ๐ง๐ฅ๐๐ซ๐ ๐ค๐๐ซลฤฑ รงฤฑ๐ค๐ฆ๐๐ฌฤฑ ๐๐จฤ๐ซ๐ฎ ๐๐ฤ๐ข๐ฅ๐๐ข๐ซ."
"๐๐คฤฑ๐ฅ, ๐ค๐๐ง๐๐ข๐ฌ๐ข๐ง๐ ๐ฆ๐๐ก๐ฌ๐ฎ๐ฌ ๐๐ฅ๐๐ง๐๐ ๐กรผ๐ครผ๐ฆ ๐ฏ๐๐ซ๐ข๐ซ; ๐๐๐ค๐๐ญ ๐ก๐๐ซ ล๐๐ฒ ๐จ๐ง๐ฎ๐ง๐ฅ๐ ๐ค๐ฎล๐๐ญฤฑ๐ฅ๐๐ฆ๐๐ณ."
ฤฐkinci bรถlรผme geldiฤimizde ise insan fฤฑtratฤฑnda bulunan nefsin tezahรผrรผnรผ daha รงok hissediyoruz. ฤฐnsanฤฑn dรผnyaya gafletle baฤlanฤฑลฤฑ, bilim, inanรง ve bilgiyi aynฤฑ zeminde tutamayฤฑลฤฑnฤฑn nedenlerini baลlฤฑklar altฤฑnda okuyoruz. Gazali'nin kendi hayat felsefesinin temeli, yaratฤฑcฤฑnฤฑn tรผm insan yaลamฤฑnฤฑn odak noktasฤฑ olduฤunu bildiฤimizde "insan neden kaybeder?" Sorusunun cevaplarฤฑnฤฑ daha net alabiliyoruz.
"ฤฐ๐ฅ๐ฆ๐ข๐ง๐ข ๐๐ซ๐ญฤฑ๐ซฤฑ๐ฉ ๐๐ ๐ก๐ข๐๐๐ฒ๐๐ญ๐ข ๐๐ซ๐ญ๐ฆ๐๐ฒ๐๐ง ๐ค๐ข๐ฆ๐ฌ๐, ๐๐ฅ๐ฅ๐๐ก๐ญ๐๐ง ๐๐ง๐๐๐ค ๐ฎ๐ณ๐๐ค๐ฅ๐ลฤฑ๐ซ."
"๐ข๐ฅ๐ข๐ฆ, ๐ค๐๐ฅ๐ฉ๐ญ๐ ๐ญ๐๐ฏ๐๐ณ๐ฎ ๐ฆ๐๐ฒ๐๐๐ง๐ ๐ ๐๐ญ๐ข๐ซ๐ฆ๐ข๐ฒ๐จ๐ซ๐ฌ๐, ๐จ ๐ข๐ฅ๐ขm ๐๐ฤ๐ข๐ฅ๐๐ข๐ซ."
"๐๐ฎ๐ธ๐ถ๐ธ๐ฎ๐ ๐ฎฤฤฑ๐ฟ๐ฑฤฑ๐ฟ; ๐ป๐ฒ๐ณ๐ถ๐ ๐ถ๐๐ฒ ๐ต๐ฎ๐ณ๐ถ๐ณ ๐ผ๐น๐ฎ๐ปฤฑ ๐๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ."
Gรผรงlรผ bir fikir ve dรผลรผnce adamฤฑnฤฑn, bilgi ahlak ve imtihan รผzerine insana bakฤฑลฤฑnฤฑ okuyacaฤฤฑnฤฑz muhteลem bir eser. Bence bir baลucu kitabฤฑ niteliฤinde, yazacak altฤฑnฤฑ รงizdiฤim pek รงok notun pek az bir kฤฑsmฤฑnฤฑ oluลturan incelememle sizleri kitabฤฑ okumaya davet ediyorum.