2026 8. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 12:05
Hikâyeden Yaşamak, üç ana başlık altında toplanmış onbir adet hikâyeden oluşuyor. Eseri yazarı Büşra Ayar Al bir Türkçe Öğretmeni olup, şu anda bir yayınevinde editörlük yapmaktadır. Hikâyeden Yaşamak, kendisinin ilk eseri olmakla birlikte bu eser Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenmiş bir metindir. Üç Ana Başlık ve onların altında yer alan hikâyelerin isimleri şu şekilde: İnadına Yaşamak Bu başlık altında yer alan dört hikâye, dört farklı milletin uğradığı zulümleri içeriyor. Yazarın bu acılara gösterdiği hassasiyetin ve hatırlatmanın oldukça mühim olduğunu düşünüyorum. Dalgakıran: Doğu Türkistan'da Çin zulmünü yaşayan bir aile ve kızlarının hüzünlü hikâyesi. Moja Tetka: Sırpların Bosna katliamından bir hikâye. Vatan Denilince: Suriye'li bir ailenin yaşadığı dram hikâye ediliyor. Yağmurun Silemedikleri: Filistin soykırımını bir çocuğun penceresinden anlatan kısa ve dokunaklı bir hikâye. Hikâyeden Yaşamak Esere ismini de veren bu başlık altında üç tane hikâye yer alıyor. Bu hikâyelerin ortak teması: Ahmet Mithat Efendi misali hikâyedeki karakterler ile yazarın iç içe olması. Karküre: Hüzünlü bir aşk hikâyesi. Eserin hacimli (26 sayfa) hikâyelerinden bir tanesi. Kurgusu gayet güzeldi. Vakit Geldi: Yalnız ve kimsesiz bir yazarın hüzünlü hikâyesi. Helezon: Yine yalnız bir yazarın kendi yazdığı karakterler ile yaşadığı zihnî bir kısa hikâye. Sadece Yaşamak Bu başlık altında dört tane hikâye yer alıyor. Bu hikâyelerde ise aile hayatı ön planda. Asude Hayatlar: Parçalanmış bir ailenin dramatik hikâyesi. Gergef: Rahmetli Barış Manço'nun bir roman tadındaki şarkısı Sakız Hanım ve Mahur Bey misali iki tatlı hayat arkadaşının güzel bir hikâyesi. Zeyrek Yokuşu: Eserin en uzun hikâyesi (39 sayfa). Otobiyografik unsurlar içeren samimi bir hikâye. Genç bir insanın hayata başlayışı, hayalleri, gayeleri ile birlikte aynı zamanda aile mefhumunun sıcaklığının da işlendiği güzel bir hikâye. Ayrıca, hikâyenin ismi ile müsemmâ, İstanbul'un tarihî semtleri ve bazı tarihî eserleri de yâd ediliyor. Gidemeyenler: Geçmişini zihninde taşıyanların ve bu bagajı bir yere bırakıp gidemeyenlerin kısa hikâyesi. Hikâyenin mekanı da tam yerinde: Bir otogar. Akıcı bir metin olan bu eseri, hikâye okumayı seven bütün okurlara tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Hikâyeden YaşamakBüşra Ayar Al · Babıali Kültür Yayıncılığı · 20252 okunma
Merak ettiğim bir yazar olmakla birlikte, kitabını da haliyle ziyadesiyle merak ettim. Oldukça doyurucu ve ufuk açıcı bir değerlendirme olmuş. Kaleminize sağlık hocam, keyifle okudum 🙏
Serdar
Rica ederim, iyi okumalar diliyorum :)