#reklamdeğiltavsiye
Bazı kitaplar vardır; kapağını kapattığınız anda odanın içindeki hava değişir. Sanki biraz önce okuduklarınız kurgu değil de bizzat yaşanmış gibidir. İşte "Ne Yaptğını Biliyorum" tam olarak böyle bir kitaptı benim için
Daha ilk sayfalarda zihnime sinsice yerlesti. Blackdown'un o kasvetli atmosferi, İngiliz kasabasının gri sokakları, herkesin bir şey sakladığını hissettiren o uğursuz sessizlik... Okurken kendimi sadece bir okur gibi değil, olay yerinde dolaşan görünmez bir tanık gibi hissettim. Bir kadın cesedi bulunuyor ve biz bu trajedinin ortasına, istemeye istemeye memleketine dönen Anna Andrews'la birlikte düşüyoruz.
Anna... Kaçmaya çalıstığı geçmisiyle yüzleşmek zorunda kalan bir kadın. Ekran önünde soğukkanlı bir BBC spikeri, ama iç dünyasında çatırdayan fay hatları var. Dedektif Jack Harper ise başta sadece kuşkulanan bir göz gibi görünürken, giderek bu karmaşanın tam merkezine çekiliyor. Ve tam da burada roman, sıradan bir polisiye olmaktan çıkıyor.
Çünkü bu hikâye "katil kim?" sorusundan cok daha fazlasını soruyor: Kime inanabilirsin? Anlatılan ne kadar gerçek? Hatıralar bile manipüle edilebilir mi?
Sayfalar ilerledikçe güven duygusu paramparça oluyor. Her karakter, her cümle, her anı potansiyel bir tuzak gibi. Bir noktada sadece karakterlerden değil, kendi cıkarımlarınızdan bile süphe etmeye başlyorsunuz. "Tamam, çözdüm" dediğiniz anda yazar sizi sinsice omzunuzdan tutup bambaşka bir yöne çeviriyor
Ve o final...
Gercekten, uzun zamandır bir kitap beni bu kadar hazırlıksız yakalamamıştı. Son sayfalara kadar ustalikla örülen merak.O son hamlede adeta aklınızın altından sandalyeyi çekiyor. Kalıyorsunuz öylece. Ağzınız açık. Birkaç saniye bosluğa bakarak.
Tam "çözdüm" dediğim yerde yazar halıyı ayaklarımın altından öyle bir çekti ki, resmen tepetaklak oldum. Her ipucu güven verir gibi yapıp ihanet etti Her karakter bir an masum, bir an karanlık. Okurken kurmadığım senaryo, düşmediğim şüphe kalmadı. Kalbim hızlandı devrelerim yandı.
Kısacası:
Manyak güzeldi. Dehşet güzeldi. Ve o son.... Aman Allahim
Kesinlikle tavsive ederim. Bu türün hakkını veren, okurla oyun oynayan o nadir kitaplardan