2026 15. kitabı
Merhaba bugün sizlere @ustungelari nın kaleme almış olduğu "BAKİ KALAN" kitabı ile geldim. Bu kitap, Baki Bey'in hayatının son anlarında kendi geçmişi ile hesaplamasını anlatmaktadır. Baki Bey neyi bekliyordu ki?Hayattan bir beklentisi,bir alacağı varsa bile ne olduğunu uzun zamandır hatırlamıyordu. Bir zamanlar dünyayı değiştireceğine inanırdı.Oysa artık tek istediği,sessizlik içinde karanlığa gömülüp usulca kaybolmaktı. 70 yaşındaydı.Zor nefes alıyor zor duyuyordu.Ama o gün işitme cihazını takmayı unutsa da o anonsu duymuştu. Arkadaşı Kemal'in ölüm anonsuydu bu. Neden ondan önce ölmüştü ki?.Oysa geçmişte iddiaya girmişlerdi. Kemali'in ölmesi hafızası sıfırlanmış olan Baki'yi geçmişe götürüyor. Vermiş olduğu siyasi mücadeleler,yarım kalan bir aşk,babasının otoriter baskıcı bir hayata hapsetmesi,sonrasından sevmediği biri ile evlenip hayatı ona zindan etmesi...Hepsi bir bir gözünün önünden geçiyor. Kemal,Bahar ve Baki yakın arkadaşlardı. Aynı zamanda birer devrimci.Baki Bahar'ı seviyordu ama Kemal ile Bahar yakınlaşınca tüm umutları yok olur. Kemal ile Bahar evlenir. Sonrasında kendi de görücü usulü Mürüvvet'le evlenir. Ama onu sevemez bir türlü,hizmetçi olarak görür.Bir de kızları olur Hasret. Ama gelin görün ki Baki geçmişte babasından görmüş olduğu her davranışı kendisi de karısı ve kızına karşı yapar. Dışarıda ne kadar direnişçi ruhlu,mücadeleci,beyefendi biri gibi görünse de eve gelince işler değişir. Eşine kızına hem psikolojik hem de fiziksel şiddet gösterir. Kızını eve hapseder. Yani yaşamış olduğu Bomboş bir hayat.. Sonunda da yalnızlığa mahkum olur.Sadece kedisi Lenin kalır yanında. İşte Kemal'in ölüm haberini duyunca da bir hortlak gibi tüm geçmişi gözünün önüne gelir. Baki Kalan'ın geçmişi ve kendisi ile hesaplaşmasını okumanızı tavsiye ederim. Bu kitap aynı zamanda "2025 DON KIŞOT İYİ EDEBİYAT ÖDÜLÜ BİRİNCİSİ" olmuş bir kitap. Yazarın,yayınevinin ve sevgili arkadaşlarım İlknur ile Seval S. nin emegine sağlık. The Kitap Yayınları @iremhattat #thekitapyayınları #bakikalan
Baki KalanÜstüngel Arı · The Kitap · 202542 okunma