Puan vermedi·104 syf.····Okunma: 17 Şubat 2026 10:27 Zamanın Ötesinde Bir Kehanet: Zaman Makinesi
H.G. Wells, Zaman Makinesi ile bizi Victoria dönemi Londra’sının loş laboratuvarlarından alıp, insanlığın seksen yüz bin yıl sonrasındaki ürkütücü kaderine fırlatıyor. İsimsiz bir zaman gezgininin icat ettiği makineyle yaptığı bu yolculuk, sadece teknik bir macera değil; evrimin, sınıfsal ayrımın ve hayatta kalma içgüdüsünün uç noktalarına yapılan sosyolojik bir keşiftir.
Wells, gelecekte karşılaştığımız iki ayrı tür olan narin Eloi’lar ve yeraltında yaşayan vahşi Morlock’lar üzerinden, kendi dönemindeki işçi ve sermaye sınıfı arasındaki uçurumun binlerce yıl sonra nereye varabileceğine dair sarsıcı bir metafor sunar. "Zaman, sadece üzerinde hareket edebileceğimiz dördüncü bir boyuttur," diyen eser; teknolojinin ilerleyişinin her zaman insanlığın yararına olmayabileceğini, aksine bir gün türümüzün kendi sonunu hazırlayabileceğini fısıldar. Bilimkurgu türünün bu öncü yapıtı, zamanın acımasız akışında insanın ve uygarlığın ne kadar küçük bir yer kapladığını hatırlatan karanlık bir aynadır.