Francis Bacon / Yeni Atlantis
Ütopya Serisi 1
Francis Bacon’un ilk kez 1627 yılında yayınlanan, “Yeni Atlantis” eseri,okuru Pasifik’in kalbinde,hayallerimizin bile ötesinde bir adaya,Bensalem’e götürüyor. fırtınaların bizi nereye sürükleyeceğini bilemezken sadece kurgusal bir ada keşfetmiyor bilginin,ahlak ve insan zekasıyla birleştiğinde nasıl devasa bir huzur dolu bir dünya inşa edebileceğine de ortak oluyoruz. Yeni ve gerçek dünyamız kargaşalarla boğuşurken,fırtınanın bizleri sürüklediği Bensalem halkının yüksek nezaketi ve şifalı ellerle gelişmiş tıp bilgisi,adeta ruhumuza dokunuyor.
Kitabın kalbinde yer alan "Salomon’un Evi", bugünkü laboratuvarların çok ötesinde,doğanın sırlarını çözmeye yemin etmiş kutsal bir merkez gibi. Burada bilim, sadece kuru bir teori değil; ömrü uzatan, doğayı insanlık yararına dizginleyen ve cehaleti karanlığa gömen bir ışık. Bensalemliler,dış dünyadan kendilerini korumak için izole bir yaşam seçmiş olsalar da aslında yeni dünyanın eğitim ve gelişiminden kopukta değiller. "Işık Tüccarları" adını verdikleri gizli görevliler dünyayı karış karış gezip,en iyi buluşları sessizce kendi dünyalarına taşıyorlar yani anlayacağınız yeniliklerden haberdar olmayı ihmal etmiyor Benselam halkı.
Bilimin etik değerlerden kopmadığı,bilginin kibir değil şükür getirdiği hayali bir dünya ütopyası…
Bacon bizlere bir gün gerçek huzuru bulacaksak,bunun yalnızca teknolojiyle olmayacağını,birbirimize duyduğumuz saygı ve doğanın kalbine yaptığımız dürüst yolculuklarla mümkün olacağını fısıldıyor biz okurlarına. Bacon’un ütopik Yeni Atlantis dünyasını büyülenerek okudum ve çok çok tavsiyemdir dostlar.