···Okunma: 17 Şubat 2026 20:35 Filibeli Ahmet Hilmi & A'mâk-ı Hayal
"Hayatımız nedir? Ebediliğe nispetle bir hiç; uzun zamanlara nispetle bir an."
İçsel bir arayış içine giren Raci, kendisini sorgulamaktadır ve hayattan zevk alamamaktadır. Mezarlıkta karşılaştığı Aynalı Baba ile bu içindeki hakikat arayışını susturmak için birlikte manevi bir yolculuğa çıkarlar.
Bu yolculukta Buda ile Hiçlik Zirvesi'ne, iyi ile kötünün savaşına, Anka Kuşu'nun sırtında Merih(Mars) gezegenine, Kaf Dağı'na ve daha bir çok yerlere seyahat eder. Kendi varoluşunu, içsel çatışmalarını hem manevi hem de felsefesi olarak Aynalı Baba'nın da yardımıyla tamamlamaya çalışır.
En sonunda fark ederki her şey zıtlıklarıyla bir bütündür. Yanlış olmadan doğruyu, kötü olmadan iyiyi, kara olmadan beyazın önemi yoktur. Hayatın kendisi tamamen bir denge üzerine kuruludur. Bu denge bozulursa düzen bozulur.
Raci ile bizlerde aslında bir arayışa giriyoruz. Hakikatı ararken bambaşka dünyaya, olaylara şahit oluyoruz. Oturduğumuz yerden bir kahve eşliğinde diyar diyar geziyor, geçmişe gidiyor, dünya ile uzay arasında seyahat ediyoruz.
A'mâk-ı Hayal kitabı bizlere tek bir kitapla birçok konuyu okuma fırsatı sunuyor. Dinler Tarihi, tasavvufi, felsefi, mitoloji üzerine gerçeküstü bir roman olarak biz okurlarının okumasını bekliyor.
İkinci kez okudum. En sevdiğim kitaplardan biri benim için. Yazıldığı dönemi düşündüğümde o dönem böyle bir kitap yazılması hayallerin ne kadar derin ve büyük olduğunu gösteriyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Kitapla ve sevgiyle kalın...