2026 4. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 00:00
Bilişsel davranışçı terapi sistemini (ACT)yerel dilde anlatan çok önemli ve değerli bir kitap ve herkes tarafından anlaşılabilecek bir dil kullanılması ile beraber bolca örnek içeriyor. Kitap hayatımızda soruna yol açan nedenleri "Farketmemizi",sorunlar üzerine "Düşünerek" ve duygusal mesajları "Hissederek" anlamlı bir hayat "Yaşamamıza" yardımcı olabilecek yöntemleri bilimsel temele dayandırarak anlatıyor. Yıllar önce David Burns ün İyi Hissetmek kitabını okumuş ve çokça fayda kazandığım bir okuma olmuştu.Bu kitabı yazmakla Hakan hoca da çok değerli bir sistemi yerel dilde sunarak "kendine yardım" rehberi olması bakımından çok değerli bir çalışmaya imza atmış. Marcus Aurelius;"Düşüncelerimiz,içinde yaşadığımız dünyayı belirler"der.Bilişsel terapi sistemi,sorunların çözümünü düşünce,duygu ve davranış üçgeninde çözmeye çalışarak olaylara verdiğimiz anlamı belirleyen düşünce paradigmamızı anlamamıza yardımcı olarak insanların hayatındaki bazı problemlerin sonucu olarak ortaya çıkan depresyon,kaygı gibi psikolojik sorunlara yol açan ve duygularımızı belirleyen,davranışlarımıza sebebiyet veren nedenleri açıklamaya ve çözümleye çalışır problemi yaşamaktan çok anlamaya ve üstesinden gelmemize yardımcı olur. Yazar bu kitapta bilişsel terapi yöntemini "duygu" odaklı ele almış ve duygularımızın işaret ettiği "istek ve idealleri" anlamaya çalışarak bizim için problem oluşturan olayları anlamamızı ve üstesinden gelmemize yardımcı olacak yöntemleri açıklamış.Düşünceyi ise hayattaki "istek ve idealleri" gerçekleştirmeye yarayacak davranışları geliştirmemize yardımcı olması bakımından anlatımış ve düşünceyi bilişsel olarak çarpıtan kalıpları açıklamış. Kitap başlangıçta "Sorunun kaynağı" olarak algı ve anlamlandırma yapımızı devamında ise bilimsel çalışmalar ışığında "beyniniz ve yapısını" ,duygu,düşünce ve davranış sistemimiz ile beraber anlatarak kitabın ilk kısmını tamamlıyor.İkinci kısımla beraber "Sorunun çözümü" ve "iletişim teknikleri ile beraber kitabı tamamlanıyor. Hayatının belli bir dönemimde sıkıntı yaşamış ve şuanda yaşamakta oldukları sıkıntıları ;depresyon,kaygı gibi problemleri olan bireylerin sorunun çözümüne yardımcı olacak ,bilişsel donanımı sağlayacak ve hayata baktığımız penceredeki buğuları biraz olsun ortadan kaldırarak daha anlamlı ve doyumlu bir hayatı arzulayan herkes için oldukça faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Herkese iyi okumalar.
Fark Et Düşün Hisset YaşaM. Hakan Türkçapar · Epsilon Yayınevi · 20191,937 okunma