Puan vermedi·144 syf.····Okunma: 18 Şubat 2026 03:00 Genel İzlenim ve Duygular
Acıma ve Mide Bulantısı: Kitaptaki hikayeler, özellikle toplumsal yozlaşmanın ve alçaklığın çıplaklığı nedeniyle derin bir mide bulantısı ve acıma hissi uyandırıyor. Bu duyguların temelinde, anlatılanların gerçek hayatta yaşanmış olma ihtimali ve güçlünün güçsüzü hürriyetinden mahrum bırakması yatıyor.
Adalet Duygusu: Yazarın adaleti hikaye içinde sağlamayıp okuyucunun vicdanına bırakması etkileyici ancak çözüm önerilmemesi, bu sapkınlıkları arzulayanları körükleme riski taşıyor. Çözümün temelinde eğitim ve halkı savunacak bir erk (hukuk) olması gerektiği rasyonel bir gerçek.
Bölüm Bazlı Değerlendirmeler
1. Kısım: Sanat ve Tutku
Fedakarlık: Değirmen öyküsündeki gibi uç örneklerde, eğer tek yaşama gereği buysa, yapılan fedakarlık bir tercih olabilir.
Yaratım: Sanatçının yarattığı esere (fiziki bir istekten öte) aşık olması, verilen büyük emeğin bir sonucudur.
2. Kısım: Toplumsal Sömürü
Sınıf ve Suç: Suçun, alt sınıf oluşturmak ve güçsüzler üzerinde fantezi uygulamak için bir araç olarak kullanılması mide bulandırıcı.
Kazlar Öyküsü: Alçaklığın en somut örneği. Bir adamın açgözlülüğü uğruna, kocası ölmüş bir kadını kandırması ve yetim hakkı olan kazı yemesi, karakterin ne kadar alçalabileceğini gösteren en sarsıcı kısımlardan biri.
İnanç ve Güç: İnancın yozlaşma tarafından çiğnenmesi, tamamen güç ilişkileriyle ilgili. Eğer halkı koruyan bir hukuk sistemi olsaydı, bu yozlaşmış figürler yargılanırdı.
3. Kısım: İnsan Psikolojisi ve Toplum
Komik-i Şehir: Kitabın en rahatsız edici öykülerinden biri. Bir kadının toplum tarafından etiketlenmesi sonucu her türlü zorbalığın ona reva görülmesi tam bir sapıklık ve toplumsal çürüme örneği.
Bir Siyah Fanila İçin: İnsanın bir amacı (aşk gibi) olmadığında ne istediğini bilememesi ve radikal kararlara sürüklenmesi durumu. Fanila burada sadece bir özgürlük tetikleyicisi.
İdris: Kötülüğün ortasında, sevdiği tek adamı kaybetmemek için kendinden vazgeçen bir karakterin trajedisi.