Nereye?
2026 3. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 14:51
Keyes'in romanını ilk Friends'de duymuştum. İzleyenleriniz belki bilir. Birlikte bir yarışma yapıyorlar birbirlerine dair bilgiler içeren ve en son iddia olarak Monica kaldıkları evi ortaya koyuyor. Kaybediyorlar. Joey ile Chandler Monica ile Rachel'in evine geçiyorlar. Bir gün sonrasında işten eve geldiklerinde istemsizce yeniden kendi evlerine dönüyorlar ve Chandler iddiayı hatırlayarak eski ortamına geçmeyi reddedip direniyor. Joey'yi duruma açarken de "Hiç mi Algernon'a Çiçekler okumadın?" diye soruyor. O zaman anlamamıştım ne demek istediğini. Romanı okumadığımdan olsa gerek ya da romanın o zaman benim için okunacak değerde olduğunu bilmediğimden. Şimdi düşününce ne demek istediğini anlıyorum. Bir insan uzun süre içinde kaldığı yaşantısından uzaklaşıp bambaşka bir dünyaya geçtikten sonra yeniden kaldığı alana geri dönmek zorunda bırakılınca (ki bu "bırakılma" durumu da çevreden değil, tamamen spoiler, ne olduğunu söyleyemem) neyin gerçekleşeceğini tam olarak bilemez. Bir yabancı değil, bir yalnız değil, bir öteki değil. Bir birey, bir insan olarak geri dönmek Odysseus'un dönüşü gibi harika, acılı ve aynı zamanda bir başkadır. Ama... Charlie nereye geri döndü? Okuyup bunu bulmak size kalmış.
Edebiyat & Roman
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,7bin okunma