·256 syf.····Okunma: 17 Şubat 2026 19:30 Etik'in devamı olan Politika da yine mutlak mutluluk üzerine yönetim önerileri sunuyor.
Monarşi, oligarşi, aristokrasi, demokrasi gibi yönetim şekilleri, bileşenleri, yönetici ve yönetilen özellikleri detaylı olarak anlatılıyor.
Hayatın en temel amacının mutlak mutluluğu elde etmek olduğuna inanan, bunun için de erdemli bir insan olmak gerektiğini savunan Aristoteles'in bu savını bu kez de erdemli olması gereken politikacılar açısından öğreniyoruz.
Ve en önemlisi, pek çoğumuzun da aynı fikirde olduğu eğitim konusuna değiniyor ki benim için kitabın en önemli yerlerinden biriydi.
Politik olarak da mutlu olunabilmesi için yöneticilerin de halkın da eğitim ve bilinç düzeyleri yüksek erdemli insanlar olması gerektiğini söylüyor.
Yani "erdem" ve "eğitim" insan yaşamının hem bireysel hem de toplumsal mutluluğu için iki temel faktör.
Sanıyorum ki bunların yokluğuyla olan tecrübemiz ne yazık ki varlığından daha fazla...
Tabi ki dönemin koşulları, toplumsal yapısı göz önüne alındığında bugün değişen pek çok farklılıklar var. Ancak, günümüz şartlarına uyarlamak hiç de zor olmadığı için konunun özü aslında güncelliğini korumaya devam ediyor.
Erdemin olduğu yerde hak, adalet, gelişim, refah olacağı için mutluluk da doğal bir sonuç olacaktır.
Bu kavramlar güncelliğini kaybetmiyor ama eğitimsiz ve bilinçsiz ellerde değeri maalesef yozlaşıyor.
En azından Etik ve Politika kitaplarının okunarak bazı şeylerin gözden geçirilmesini, farkındalık yaratmasını ve iyileştirmesini umuyorum.