2019 26. kitabı
Ay Işığı Sokağı, beş ayrı öyküden oluşan bir derleme. Kitap yaklaşık 80-120 sayfa arasında değişiyor (baskıya göre), bir solukta okunabilecek kadar akıcı ama her öykü ayrı bir yumruk gibi. 1. Ay Işığı Sokağı 2. Leporella 3. Nişan 4. Leman Gölü Kıyısında Olay 5. Avare Her öykü bağımsız ama Zweig’in imzası olan insan ruhunun karanlık köşeleri, bastırılmış arzular, ani kırılmalar ve trajik sonlar teması hepsini bağlıyor. Birçok okuyucu “hepsinin bir şekilde ölümle bittiğini” söylüyor; gerçekten de Zweig burada umutsuzluk, pişmanlık ve kaçınılmaz çöküşü çok sert işliyor. Bir yolcu, trenini kaçırınca Fransa’nın küçük bir liman kentinde geceyi geçirmek zorunda kalır. Ay ışığının vurduğu dar, pis, denizci mahallesinin sokaklarında dolaşırken uzaktan gelen bir arya sesi duyar (bir kadın şarkı söylüyordur). Merakına yenik düşüp o sese doğru gider ve kendini "Ay Işığı Sokağı" denen o karanlık, tekinsiz sokağa atar. Zweig burada korkuyu fiziksel bir varlık gibi resmediyor: Sokakların nemli kokusu, arnavut kaldırımlara vuran soluk ay ışığı, fahişelerin çığırtkan sesleri, bira ve balık kokusu karışımı… Okuyucu o sokağa adım attığı anda boğuluyor. Korku, merakla karışık bir çekim olarak başlıyor; yolcu “ne var orada?” diye ilerledikçe, Zweig’in cümleleri uzuyor, tekrarlar artıyor, tıpkı bir kâbus gibi döngüye giriyorsun. O sokak aslında her insanın içinde var olan “yasak, kirli, merak edilen” bölgeyi temsil ediyor. Okurken hissettiğin o boğuntu, Zweig’in en güçlü silahı: Psikolojik gerilimi atmosferle birleştiriyor.
Ay Işığı SokağıStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202182,1bin okunma