2026 9. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 17:30
Drago Jancar (1948-), Sloven yazar. Kısa tarihi bilgi: Yugoslavya Krallığı (1918-1941), 1918-1929 arası Sırp,Hırvat ve Sloven Krallığı olarak adlandırılıyor. 1929’da 1. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak adı değiştiriliyor. 2.Dünya Savaşında tarafsızlık politikası izlese de 1941’de Alman saldırısı ile Yugoslavya ordusu 2 hafta içinde teslim oluyor. Slovenya’nın büyük bölümü Almanya’ya bağlanıyor. Bu ordudan artakalan Sırp milliyetçisi birlikler Çetnikler olarak bilinen çeteleri kuruyorlar. Tito yönetimindeki komünistler de Partizanlar olarak bilinen grubu oluşturuyorlar. Alman saldırılarından kurtulan Tito ve Partizanlar, Sovyetler ile 1944’de Belgrad’ı ele geçiriyor. 1945 seçimlerinde komünistlerin önderliğindeki Halk Cephesi zaferinin ardından Yugoslavya Demokratik Federal Cumhuriyeti ilan ediliyor. Kitap, 2. Dünya Savaşı öncesi ile sonrası arasındaki dönemde geçiyor. 5 bölümden ve o bölümlerdeki 5 kişinin anlatımından oluşuyor. Bu 5 kişinin ortak yanı ise kahramanımız Veronika ile olan ilişkileri. Hepsi de kendi tanıdığı Veronika’yı ve kendi hikayelerini anlatıyorlar. Sadece aşk romanı değil, bir dönem ve bir dönüşüm romanı. İmparatorlukların yıkıldığı, büyük toplumsal değişimlerin yaşandığı, zenginliklerin el değiştirdiği böyle bir çağ romanını iyi bir yazardan okumak ayrıca çok zevkliydi. Okumaktan memnun olduğum kitaplar arasına girdi. Tavsiye ederim.
O Gece Gördüm OnuDrago Jancar · Dedalus Yayınları · 2019283 okunma