···Okunma: 18 Şubat 2026 17:34 Daha önce başlayıp yarım bırakmıştım. Şimdi ise tekrar başladım ve bitirmek içindi. Üç aydan fazla sürse de sonuç olarak bitti. :)
Öncelikle şunu belirteyim kitap ağır ve karmaşık bir kitap. Anlamak için bir kaç sefer okumak zorunda kaldığım bölümler oldu. Ve ona rağmen anlamadım. :) Kitap mükemmel bir kitap değil. İbn-i Haldun'un kendi kendine çeliştiği zamanlar olmuş. Mesela, ırkçılığın kötü olduğundan bahsederken daha sonra kendisini ırkçı cümleler kurması, sonra şiirden bahsederken, şiiri sadece Arap diline atfetmesi daha sonra da "Şiir, Arap diline özgü değildir. " ( s. 921), demesi kendiyle çeliştiği noktalardan bazılarıdır.
İbn-i Haldun, dünyayı dokuz coğrafya ve yedi iklim bölgesine ayırmıştır. Bunları tanıtırken de "Coğrafya kaderdir. " cümlesinin manasını tam olarak anlıyorsun. Mesela, sıcak iklimde yaşayan insanların daha gamsız olduğunu, soğuk iklimde yaşayan insanların daha kaygılı olduğunu ifade eder ve göz rengi ve şekli, ten rengi, vücut tipi gibi fiziksel özelliklerin de iklimle birebir bağlantılı olduğunu söylemiştir ki benim en çok dikkatimi çeken kısımlardan biri de budur.
Peygamberlerin soyağacından, Arapçanın inceliklerinden bahsettiği kısımlarda ise resmen kayboldum. Bununla ilgili bilgi birikimim olmadığı için bu bölümleri okurken zorlandım.
Dikkatimi çeken başka bir nokta ise, Arapların karakter özelliklerini yermesi. İbn-i Haldun'a göre Araplar yağmacı, kötü, sanattan anlamayan tam manasıyla bedevi hayatı benimsemiş bir millet. Ama bir o kadar da Arapça'yı ve Arap ırkına ait olmayı muhteşem bir şey olarak anlatmış. Resmen Araplar ve diğerleri olarak ayırmış. Ve şunu da belirtmek isterim ki kadınları da aşağılamış. Bu bölümleri okurken rahatsız olmadım desem yalan olur.
Yönetime, yönetmeye dair tespitleri ve tavsiyeleri ise güncelliğini korumaktadır. 1300 'lü yıllarda yazılan bir kitap olmasına rağmen hala uygulanabilir olması kitabı benim açımdan değerli kılıyor.
Tavsiye konusuna da gelince sosyologların okuması gerektiğini düşünüyorum. Ama herkesin kolay okuyabileceği bir kitap değil bilesiniz. Kitapla kalın. :)