···Okunma: 19 Şubat 2026 00:00 Kitap ilk yayınlandığında iki cildi de almıştım. İlk cildi o yıl okudum. Bu yıl da bilgilerimi tazelemek amacıyla ikinci cildi okudum. Açıkcası bu cildi bu kadar ertelememin sebebi, kitabı ilk aldığımda karıştırırken, bir bilgi yanlışına denk gelmemdi. Osman Zeki Üngör maddesinde, İstiklâl Marşı'nın yıllarca yanlış tempoda çalındığı, Üngör'ün cenazesinde bile bu durumun devam ettiği yazıyordu. Hâlbuki marşın ağır çalınma durumu yalnızca o plakta kalmış. Normal tempoda yaklaşık 1 dakika olarak çalınan eser, yapılan taşplakta 2 dakika olarak çalınmış. O kayıttan başka, İstiklâl Marşı'nın bu kadar ağır tempoda çalındığını da kimse duymamıştır herhalde. Yakın geçmişte, taşplak kaydını dinlemeyenler,bu yazılı bilgilerle, 1 dakika civarındaki İstiklâl Marşı'nı, yavaş çalınıyor zannederek daha da hızlandırmaya kalkmıştı. Halen İstiklâl Marşı'nın yavaş çalındığını düşünen kişi de çoktur. Umarım ki yazar, kitabın yeni baskılarında bu hatasını telafi etmiştir. Telafi etmediyse de biz buradan okurlarına söyleyelim. Bunun dışında takımın diğer cildi gibi güzel bir kitaptı.