···Okunma: 12 Eylül 2019 15:53 Dijital Kale, Dan Brown’ın 1998’de yayımlanan ilk romanı olarak, yazarın henüz Da Vinci Şifresi seviyesindeki global fenomen statüsüne ulaşmadığı bir dönemde doğmuş bir eser. Ama tam da bu erken dönem havası, kitaba hem naif bir heyecan hem de derin bir öngörü katıyor.
Kitap, temelde şu sorunun etrafında dönüyor:
Eğer bir gün devlet, tüm şifreleri kırabilecek mutlak güce sahip olursa, bu güç kimin elinde olmalı? Ve o güç, gerçekten mutlak mıdır?
NSA’nın TRANSLTR adlı süper bilgisayarı, o dönemde (1990’lar sonu) hayal edilebilecek en güçlü şifre kırma makinesi olarak tasvir ediliyor. Sonsuz anahtar denemesiyle bile kırılamayacak bir algoritmanın Ensei Tankado’nun yarattığı Dijital Kale'nin ortaya çıkması, bu tanrısal makineyi ilk kez aciz bırakıyor. İşte buradan itibaren hikâye, sadece bir şifre kırma macerasından çıkıp şu felsefi ve politik sorgulamalara evriliyor:
Gizlilik hakkı ile ulusal güvenlik arasında nerede durulmalı?
Bir devletin her şeyi görebilme arzusu, özgürlüğün sonunu mu getirir?
Ve en çarpıcı soru: Gözetleyen gözetlendiğinde ne olur?
Brown burada kriptolojiyi romantize ediyor; şifreler sadece teknik bir araç değil, aynı zamanda bireysel egemenliğin, aşkın, ihanetın ve intikamın metaforu haline geliyor. Susan Fletcher’ın zekâsı ve kırılganlığı, Strathmore’un karanlık pragmatizmi, David Becker’ın beklenmedik kahramanlığı ve Tankado’nun trajik idealizmi, hikâyeyi sadece teknolojik gerilim olmaktan çıkarıp insani bir trajediye dönüştürüyor.
En güçlü yanı şüphesiz şu: 1998’de yazılmış olmasına rağmen bugün hâlâ taze hissettiriyor. Snowden skandalları, PRISM, end-to-end şifreleme savaşları, quantum computing tehdidi derken… Dijital Kale’nin ana sorunsalı neredeyse kehanet seviyesinde. Brown’ın Gözümüz üstünüzde mesajını kitabın sonuna şifreli bırakması da, okuyucuyu pasif bir tüketici olmaktan çıkarıp aktif bir kripto-analist adayı haline getiriyor ki bu, yazarlık açısından zekice bir hamle.
Zayıf yönleri de var elbette. Karakterlerin bazı kararları mantık sınırlarını zorluyor, twist’lerden bazıları bugün okunduğunda fazla Hollywood kaçıyor ve 90’lar teknolojisi tasvirleri yer yer nostaljik-komik duruyor (floppy diskler, çağrı cihazları, mainframe muhabbetleri). Ama bunlar kitabı bozmuyor; aksine dönemin ruhunu hissettiriyor.
Sonuç olarak:
Dijital Kale, Dan Brown’ın en saf ve en teknoloji-meraklısı romanı. Komplo teorisi sosuna batırılmış bir kriptoloji aşk mektubu. Eğer şifreler, gizlilik, gözetim toplumu ve devletin her şeyi bilme hakkı üzerine düşünmeyi seviyorsan, bu kitabı sadece eğlence için değil, biraz da bugünü anlamak için okumalısın.
Ve evet… o son şifreyi çözdüğünde, hafif bir ürpertiyle gülümsüyorsun:
Gerçekten de gözümüz üstümüzde.;)