Merhabalar
Haritalar, Somalili yazar Nuruddin Farah’ın (Nuruddin Farah) “Güneşteki Kan Üçlemesi”nin ilk romanıdır. Roman, 20. yüzyıl sonlarında ve 21. yüzyıl başında Somali’deki iç savaş, kolonyalizm sonrası milliyetçilik, kimlik ve aidiyet sorgulamaları üzerine kuruludur.
Somali’nin başkenti Mogadişu’da geçen hikâye, hem ülkenin hem de bireylerin parçalanmış kimlikleri etrafında gelişir. Modern devlet yapısının neden olduğu karmaşa ve ulusal kimliğin yeniden tanımlanma çabaları romanda merkezde yer alır. Somali ile Etiyopya arasındaki çatışmalar, geleneksel değerler ile modern milliyetçiliğin çarpışması, toplumun üzerindeki travmatik etkiler detaylı olarak ele alınır.
Askar adlı genç bir adam, hayatı savaş ve siyasi kavgalarla şekillenen bir ortamda büyür. Babasını bir savaşta, annesini ise doğduğu sırada kaybetmiş olan Askar, devletin sınırları ve siyasi çatışmalar arasında aidiyet arayışına girer. Süt annesi Misra’nın cinayet ve vatana ihanetle suçlanması, Askar’ın yaşadığı toplumdaki adalet, suç ve aidiyet temalarını daha da derinleştirir.
Roman boyunca Askar’ın iç dünyası—kendini, geçmişini, vatanını nasıl tanımladığı—derinlemesine işlenir. Bu nedenle kitap bir “büyüme hikâyesi” olmakla birlikte aynı zamanda bir kimlik arayışıdır.
kitapla kalın.