"Geleceğin savaşları görünmez olacak; kazananı da kaybedeni de çoğu zaman kimse bilmeyecek."
Eser; Amerika ile Çin arasında gelişen teknoloji ve kuantum bilgisayar yarışını anlatıyor. Amerika'nın geliştirmeye çalıştığı kuantum bilgisayar projesi, tüm dünyada küresel güç dengelerini değiştirecek niteliktedir; ancak Çin istihbaratı da boş durmaz ve bu projeyi hedefe alır.
Başkarakterimiz Charlie, Çin asıllı ama Amerika'da yetişmiş üstün zekalı bir fizikçidir. Kuantum bilgisayar ağı üzerinde çalışan; parlak, zeki ve korkusuz biridir. Aynı zamanda Çin istihbaratı tarafından uzun vadeli bir planın parçası olarak yetiştirilmiş "uyuyan bir ajan"dır. Kimlik, aidiyet ve sadakat arasında sıkışıp kalır. Bakalım hangisi daha ağır basacak?
Bu eserde silahlar değil, dijital çağın kodları konuşuyor. Mermiler veya bombalar değil, algoritmalar hedefte. En korkunç olanı ise bu savaşta bir cephenin olmaması. Ignatius; kuantum bilgisayar üzerinden çağımızın en büyük korkusu olan teknoloji gerilimini anlatıyor ve usulca fısıldıyor: "Bilginin kontrolünü kaybeden, dünyayı kaybeder."
Charlie, aldığı bir görev sonrası gerçek kimliği ve faaliyetleri ortaya çıkınca evliliğini kaybeder ve ailesi dağılır. Güvenlik soruşturmaları sonucu tutuklanarak hapse atılır. Üstüne üstlük, bu görevi alırken ona hiçbir şey olmayacağının garantisini veren müdürü de ona sırtını döner; çünkü ortada hiçbir kayıt yoktur. Bir yıl hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşsa da artık dönebileceği bir ailesi ne de bir işi vardır. Kendisine bu kötülüğü yapanları bir bir ortaya çıkarmaya ve intikamını almak için planlar kurmaya başlar. Girdiği bu yolda bu savaşı kazanabilecek mi?
Eserin en güçlü yanı; teknik detaylar ile insan psikolojisini ustaca harmanlamış olması. Her bir karakter, kendine has özellikleri ve duygularıyla beni şaşırtmayı başardı. Genel olarak atmosfer soğuk ama tempo kontrolünü hep elinde tutan ve okuyucuyu sürekli diken üstünde bırakan bir eserdi. Büyük olaylar, büyük patlamalar yok; onun yerine sinsice ilerleyen bir gerilim var.
Eğer klasik bir ajan romanı beklentiniz varsa bu eser size göre değil. Ama modern dünyanın görünmez savaşlarını merak ediyorsanız, aradığınız kitap tam da bu. Silah yok, mermi yok, top tüfek yok; sadece tuşlar ve algoritmalar var. "Gelecekte savaşlar nasıl olacak?" sorusuna verilebilecek en gerçek ve karanlık cevap bu olsa gerek.
Ben okurken çok keyif aldım; her sayfada karakterler beni şaşırtmayı başardı ve dijital çağın karanlık taraflarını görmemi sağladı. Sizi de bu algoritmaların içine davet ediyorum.
"Kod satırları artık mermilerden daha sessiz ama daha ölümcül."
"Her dijital iz, bir gün sahibini ele verir."