Jules Verne ile tanışmam “Balonla Beş Hafta” sayesinde oldu ve açıkçası bu kitabı okurken kendimi sadece bir okuyucu gibi değil, o balonun içindeki dördüncü yolcu gibi hissettim. Sayfalar ilerledikçe Afrika’nın bilinmeyen topraklarının üzerinde süzülüyor, bazen heyecanlanıyor bazen de tehlikenin tam ortasında kalıyormuş gibi geriliyordum.
Kitap sadece bir macera anlatmıyor aslında. Cesareti, merakı ve insanın keşfetme tutkusunu iliklerinize kadar hissettiriyor. Özellikle dostluk ve birlikte hareket etmenin gücü o kadar güzel işlenmiş ki, okurken insanın içini sıcacık yapan bir yönü de var.
En çok hoşuma giden şey ise yazarın hayal gücü oldu. Yazıldığı dönemi düşününce, böylesine bilimsel detaylarla dolu bir macera kurgulamak gerçekten hayranlık uyandırıyor. Okurken “Bu kadarını nasıl düşünmüş?” dediğim çok yer oldu.
Kısacası bu kitap benim için sadece bir macera romanı değil; hayal kurmanın, bilinmeyene cesurca adım atmanın ve merak duygusunu kaybetmemenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bir yolculuk oldu. Eğer okurken hem heyecan yaşamak hem de içinizdeki keşfetme isteğini yeniden hissetmek istiyorsanız, bu kitabı kesinlikle listenize eklemelisiniz. ArvasJules VerneBalonla Beş Hafta