2026 7. kitabı
Aşk, iki farklı dünyayı birleştirmeye tek başına yetebilir mi? Paris’in karanlık, rutubetli ve daracık sokaklarından birindeyiz... Tabelasında raketle top oynayan bir kedi resmi bulunan, eski usul, katı kurallarla yönetilen bir manifatura mağazası. Ve bu boğucu, hesap kitap dolu burjuva dünyasının ortasında açan saf bir çiçek: Augustine. Balzac’ın İnsanlık Komedisi serisine harika bir giriş niteliği taşıyan Top Oynayan Kedi Mağazası, sadece bir aşk hikayesi değil; iki farklı sınıfın, iki farklı kültürün ve iki farklı dünya görüşünün sarsıcı bir çarpışması. Bir yanda hayatı kumaş topları ve bilançolardan ibaret gören disiplinli Guillaume ailesi; diğer yanda tutkulu, bohem ve aristokrat ressam Théodore... Augustine ve Théodore’un aşkı ilk başta masalsı görünse de, Balzac o keskin gerçekçiliğiyle omuzlarımızdan tutup bizi sarsıyor: "Aynı dili konuşmayan ruhlar, aynı evde ne kadar mutlu olabilir?" Yazarın mekan ve karakter betimlemeleri o kadar canlı ki, o karanlık dükkanın küf kokusunu ya da aristokrat salonlarının o şatafatlı ama soğuk havasını burnunuzda hissediyorsunuz. Eğer klasiklere ilginiz varsa ve Balzac’ın o ince toplumsal eleştirileriyle tanışmak istiyorsanız, hacmi küçük ama etkisi büyük bu novellayı kesinlikle okuma listenize eklemelisiniz.
Top Oynayan Kedi MağazasıHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025480 okunma