···Okunma: 19 Şubat 2026 11:25 Sevgili arkadaşım Abdulhalim’in kaleminden çıkan bu kitap üç bölümden oluşuyor.
Birinci Bölüm: Feminizmin Kısa Tarihi
Gündelik hayatta anlamını tam bilmeden en sık kullandığımız kavramlardan biri feminizm/feminist. Bu bölümde; temel kavramlar, cinsel yönelim, ataerki, hegemonik erkeklik ve feminizmin dalgaları son derece berrak ve akıcı bir dille anlatılıyor. Feminizme dair ezbere sahip olduğumuzu sandığımız pek çok şeyi yeniden düşünmeye çağıran güçlü bir başlangıç. Özellikle sosyalizasyonla inşa edilen “cinsiyet” tanımlaması unutmayacağım bir tanımlama.
İkinci Bölüm: Uluslararası İlişkilerde Teorik Tartışmalar
Bu bölümde zorlandığımı itiraf etmeliyim. Teorik çerçeve yoğun; dili ilk bölüm kadar akıcı değil, daha akademik ve daha didaktik. Ancak uluslararası ilişkiler disiplininin büyük tartışmalarını anlamak için sağlam bir eşik: idealizm–realizm, davranışsalcılar–gelenekselciler, pozitivizm–post-pozitivizm… Disiplin içi “kavgaların” arka planını anlamak isteyenler için ciddi bir zemin sunuyor.
Üçüncü Bölüm: Feminist Uluslararası İlişkiler Teorisi
Kitabın en çarpıcı kısmı burası. Feminist teorinin temel tartışmaları, öne çıkan çalışma alanları; militarizm, güvenlik, savaş, barış ve özellikle savaş dönemi tecavüzleri gibi çoğu zaman görmezden gelinen gerçeklikler cesur bir dille ele alınıyor. Militarizmin hayatlarımızı nasıl şekillendirdiğini gösterirken, kulak tıkadığımız acıların politik olduğunu hatırlatıyor.
Bize dayatılan köklü perspektiflere karşı güçlü bir alternatif sunuyor. On sayfalık kaynakçasıyla akademik olarak da sağlam bir zemine oturan bu kitabı okuyun, okutturun.