Zamanın ve İnsanın Kırık Ezgisi
2026 14. kitabı
zamanın ve İnsanın Kırık Ezgisi: Şarkını Söylediğin Zaman ** İnci Aral’ın kalemi, bu eserinde adeta bir neşter gibi geçmişin üzerindeki kabuğu kaldırıyor. Şarkını Söylediğin Zaman, sadece bir roman değil; Türkiye’nin 70’li yıllardan günümüze uzanan sancılı dönüşümünün, yitirilen ideallerin ve bu fırtınanın ortasında kendi sesini bulmaya çalışan bireylerin hüzünlü bir senfonisidir. Aral, karakterlerinin iç dünyasını öyle bir hassasiyetle işler ki, okuyucu sadece bir hikâye okumaz; bir kuşağın toplu sessizliğine, hayal kırıklıklarına ve "keşke"lerine ortak olur. Kitabın kalbinde yatan temel mesele yüzleşmedir. "Zaman her şeyi değiştiriyor, biz kalsın istesek de" diyen yazar, karakterlerini geçmişin hayaletleriyle bugünün gerçekleri arasında amansız bir köprü kurmaya zorlar. Romandaki her karakter, aslında bir dönemin yarım kalmış şarkısıdır. Kimisi sesini yükseltmeye çalışırken suskunluğa mahkûm edilmiş, kimisi ise değişen dünyaya ayak uydururken kendi özünü kaybetmiştir. Bu noktada yazarın şu tespiti çok kıymetlidir: "İnsan en çok sustuklarından yorulurmuş." Kitap boyunca bu yorgunluğun izlerini, satır aralarına gizlenmiş o derin melankolide hissederiz. Aşk ise bu kurguda bir sığınak değil, genellikle bir sınavdır. Aral’a göre birini sevmek, sadece ona bağlanmak değil, "kendi dünyanda ona kocaman bir yer açmaktır." Ancak bu yer açma çabası, toplumsal baskılar ve siyasi çalkantılarla birleştiğinde ortaya trajik bir kopuş çıkar. Roman, aşkın bazen gitmekten ziyade, bittiğinde bile hatırda güzel kalabilme becerisi olduğunu hatırlatır bize
Şarkını Söylediğin Zamanİnci Aral · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20191,140 okunma