2026 20. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 23:07
Yazardan okuduğum üçüncü kitap olan Max ve Moritz, önceki eserlerinde olduğu gibi yine mizahı merkezine alan, kısa ama etkisi uzun süren bir anlatı sunuyor. Ancak bu kez karşımızda daha yaramaz, daha sivri ve daha hareketli iki karakter var. Kitap, Max ve Moritz adlı iki çocuğun çevrelerindeki yetişkinlere yaptıkları muziplikleri konu alıyor. Hikâye bölümler hâlinde ilerliyor ve her bölümde ikilinin yeni bir yaramazlığına tanık oluyoruz. Olaylar eğlenceli bir tempoyla anlatılırken, arka planda dönemin toplum yapısına dair ince bir eleştiri de hissediliyor. Wilhelm Busch’un hem yazıp hem de resimlediği bu eser, metinle çizimi bir araya getirmesi açısından oldukça dikkat çekici. Çizimler hikâyenin ritmini destekliyor; anlatımı daha canlı ve akılda kalıcı hâle getiriyor. Özellikle olayların karikatürize edilişi, mizahın dozunu artırıyor. Ancak kitap sadece eğlenceli bir çocuk hikâyesi değil. Yaramazlıkların sonuçları sert ve beklenmedik şekilde karşımıza çıkıyor. Bu yönüyle, davranışların bir karşılığı olduğu fikrini açıkça ortaya koyuyor. Mizah yer yer karanlık bir tona kayıyor ve bu da kitabı sıradan bir çocuk kitabından ayırıyor. Dili oldukça sade ve akıcı. Kısa sürede okunabiliyor ama verdiği mesaj net. Hem çocuk edebiyatının erken dönem örneklerinden biri olması hem de çizgi-öykü formuna yaklaşan yapısıyla edebiyat tarihinde ayrı bir yere sahip. Genel olarak, Max ve Moritz eğlenceli görünen ama alt metni güçlü bir eser. Okurken gülümsetiyor; bitirdiğinizde ise biraz düşündürüyor.
Max ve MoritzWilhelm Busch · Fihrist Yayınları · 202125 okunma