Zamanın Görmediği Yüz
2026 6. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 11:44
Dorian Gray’in Portresi, Oscar Wilde’ın estetik ile ahlak arasındaki ince çizgiyi sorgulayan, okurunu yüzeydeki güzelliğin ardına bakmaya zorlayan en çarpıcı eserlerinden biri. Roman, gençliğin ve kusursuz görünmenin büyüsüne kapılan bir karakter üzerinden ilerlerken aslında insanın arzularına teslim olduğunda vicdanından nasıl uzaklaştığını derin bir iç çözümlemeyle gösterir. Dorian’ın değişmeyen yüzü ile portrede biriken deformasyon, bireyin toplumsal maskesi ile bastırılmış gerçekliği arasındaki çatışmayı simgeler; Wilde’ın ironik ve aforizmalarla örülü dili ise okuru hem büyüler hem de rahatsız eder. Lord Henry’nin haz odaklı söylemleri özgürlük gibi görünse de, roman ilerledikçe bu düşüncenin ruhsal bir boşluk ve yalnızlık ürettiği fark edilir. Son bölümlerde Hetty (Gladys) üzerinden kurulan sözde “iyileşme” ihtimali bile aslında Dorian’ın kendini kandırma çabasını açığa çıkarır ve trajik finali daha da kaçınılmaz kılar. Bu yönüyle eser, yalnızca estetik bir anlatı değil; kimlik, arzu, suçluluk ve yüzleşme temaları etrafında dolaşan, okurda uzun süre yankı bırakan bir iç muhasebe olarak hafızada yer eder. Wilde, güzelliğin geçiciliğini değil; insanın kendinden kaçamayacağını hatırlatan o sarsıcı gerçeği fısıldar: bazı portreler duvara değil, insanın iç dünyasına asılır ve en derin izleri orada bırakır.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İş Bankası Yayınları · 202199,1bin okunma