2026 29. kitabı
Bazı kitaplar vardır; bir hikâye anlatır ama asıl etkisi o hikâyenin altında saklı olan duyguda kalır… Yonca K. Tandoğan bu romanda müziği sadece bir tema olarak değil, anlatının taşıyıcı unsuru olarak kullanıyor. Ses, sessizlik ve insanın içindeki kırılma anları etrafında kurulan hikâye; hem bireysel hem de toplumsal yaralara dokunan çok katmanlı bir yapı sunuyor. Romanın merkezinde uluslararası başarıya sahip bir orkestra şefi olan Ali Kemal var. “Mutlak kulak” yeteneğiyle tanımlanan bir müzisyenin duyularını kaybetme ihtimaliyle yüzleşmesi, hikâyenin en güçlü psikolojik gerilimlerinden birini oluşturuyor. Ancak anlatı bununla sınırlı kalmıyor; geçmişten gelen sırlar, kurumsal suskunluklar ve farklı karakterlerin kesişen yaşamlarıyla giderek genişliyor. Komiser Murat, gazeteci Reyhan ve Beste’nin günlüğü gibi katmanlar hem merak duygusunu artırıyor hem de romanın gizemli atmosferini derinleştiriyor. “Hezar” yani binbir sesli bülbül metaforu ise metnin sembolik omurgasını oluşturan en dikkat çekici unsurlardan biri. Okurken en çok hissettiğim şey sürekli var olan bir gerilim duygusuydu. Bu gerilim yüksek tempolu olaylardan değil; karakterlerin iç çatışmalarından, bastırılmış gerçeklerden ve duyma–duyamama meselesi üzerinden kurulan anlam dünyasından besleniyor. Yer yer karanlık ve melankolik bir atmosferi var ama bu ton romanın etkisini güçlendiren bir derinlik katıyor. Özellikle psikolojik çözümlemelerin yoğunluğu ve müzik metaforunun kurguya doğal biçimde yerleşmesi kitabı benim gözümde daha özel bir yere taşıdı. Hezar hızlı akan bir olay romanından çok, insanın iç dünyasına ve yüzleşmelerine odaklanan bir anlatı. Bu yüzden okuma deneyimi kitap bittikten sonra da zihinde yankılanmaya devam ediyor. Kime öneririm? • Psikolojik derinliği olan yerli romanları sevenlere • Çok katmanlı kurgu ve sembolik anlatım arayanlara • Karakter odaklı ve düşündüren metinleri tercih edenlere Benim için atmosferi güçlü, düşündüren ve etkisi kalıcı bir okuma oldu. Okuyan var mı? Burcu Ünlü ile okuduk :)
HezarYonca K. Tandoğan · Metinlerarası Kitap · 202421 okunma