2026 18. kitabı
Bolaňo'nun ilk eserlerinden, ölümünden sonra fark edilmiş eser. Bolaňo çok iyi bir anlatıcı.Tatille başlayan kitap gerilimin dozu sürekli artan, huzursuz,ilginç bir atmosfere sürüklüyor okuru. Almanya Savaş Oyunları Şampiyonu Udo, ailesi ile gitmiş olduğu İspanya'daki sahil kasabasına bu sefer sevgilisi ile gider.Güzel başlayan tstil Alman bir çift ile tanışmalarının üzerine gölgelenmeye başlar,Charly'nin denizde kaybolması ile dramatikleşir. Süreç ilerlerken Udo kendini oyuna verir.Yaz yerini sonbahara bırakırken Udo'nun zihni de "Yanık"ile oynadığı oyun stratejileri ve rüyalarının etkisi ile karmaşıklaşır, bir nevi kuşatılır. Yenilmeye olan yakınlığı onu başka bir boyuta taşır, başka gerçekler ile yüzleştirir.Otelin sahibi Frau Else, bir taraftan oteli yönetmeye çalışırken diğer taraftan ölüm döşeğindeki kocası ile ilgilenmektedir.Bir anlamda arkada hep ulaşılmaz bir tablo gibi kalır.Oyundaki yenme-yenilme çatışması, ilginç, karanlık, gizemli "Yanık"karakteri, ortalarda çok görünmeyen ama yattığı yerden varlığını hissettiren Frau Else'nin kocası,yazın sahilde olup olmadığı gizli kalan bir tecavüz vakası, Hanna ve Charly arasındaki toksik ilişki,Else'nin yakın ama uzak halleri, otel koridorlarından fırlayan çocukluk anıları ile zengin bir ilişkiler ağının içine sokuyor bizi kitap.Özellikle Yanık ile oynadığı ksybetmeye yaklaştıkça gerilimi artan oyun ile beraber güzel İspanyol kasabası gri ve puslu bir havaya bürünür adeta.Evet, Bolaňo'nun en güzel kitabı değil ama akıcılığının altında yatan derinliği ve dozu artan gerilimi ile zenginleşen güzel bir kitap.Severek okudum.
Üçüncü ReichRoberto Bolano · Can Yayınları · 20255 okunma