Bugünü yarım kalan kitapları bitirme günü ilan ettim ve bir haftadır süründürdüğüm bu kitabı da bitirdim. Spinoza’nın Ethica’sı ölmeden önce okunacaklar listemin en önemlilerinden biri ama bir türlü cesaretimi toplayıp başlayamıyorum. Daha önce iki kitapta (Gılgameş ve İlyada) kullandığım taktiğimi kullanarak kendimi hazır hissedene kadar ön okumalar yapıyorum. Bu Spinoza ile ilgili okuduğum 3.kitap, sade ve akıcı dilini beğendim. Yazar Spinoza’nın hayatını kısaca özetlemiş ama daha çok Tanrı ve insanı anlayışı üzerine odaklanmış. Kitabı okumadan öncesinden bi tık daha fazla bilgi sahibi olduğum için başarılı buldum. Ama Ethika’ya hala hazır hissetmiyorum. Çileci filozoflara karşın “güzel ve mutlu bir hayat yaşayarak hakikati arama” düşüncesini benimsemeye çalışıyorum. Bunun dışında “kadınlar ve çocuklar tabiat olarak birdir bu yüzden kadınlar oy kullanmamalıdır” demesinin dönemindeki kadınlar kapalı kapılar ardında ve dünyayla izole yaşadığı için adamın kadınları tanımıyor olmasından dolayı olduğunu düşünüp kendimi sakin tutmaya çalışıyorum.