2021 1. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2021 02:09
Alışkanlıkların Gücü” kişisel gelişim kategorisinde görünüyor ama aslında bundan çok daha fazlası. Bu kitap, motivasyon cümleleriyle gaz veren bir eser değil; alışkanlıkların arkasındaki bilimsel mekanizmayı anlatan, araştırmalara dayanan bir çalışma. Kitabın en temel fikri şu: Hayatımızın büyük kısmı bilinçli kararlarla değil, otomatikleşmiş alışkanlıklarla yönetiliyor. Ve bu alışkanlıklar üç aşamalı bir döngüden oluşuyor: İpucu – Rutin – Ödül. Yazar bu döngüyü o kadar net anlatıyor ki, bir süre sonra kendi davranışlarını analiz etmeye başlıyorsunuz. Neden telefona uzanıyorum? Neden stresliyken abur cubur yiyorum? Neden sabah alarmını erteleyip duruyorum? Cevap çoğu zaman bu döngünün içinde gizli. Kitapta sadece bireysel alışkanlıklar değil; şirketlerin, kurumların ve hatta toplumların alışkanlıkları da inceleniyor. Örneğin büyük markaların tüketici alışkanlıklarını nasıl analiz ettiğini ya da küçük bir değişimin nasıl zincirleme dönüşüm başlattığını gerçek hikâyelerle anlatıyor. Bu örnekler kitabı kuru bir psikoloji metni olmaktan çıkarıp akıcı bir anlatıya dönüştürüyor. En sevdiğim tarafı şu oldu: Yazar “irade zayıflığı” kavramını biraz kırıyor. Çünkü mesele çoğu zaman irade değil, sistem. Doğru ipucunu ve doğru ödülü yerleştirdiğinizde alışkanlık değişimi mümkün oluyor. Bu bakış açısı suçluluk duygusunu azaltıp çözüm odaklı düşünmeyi sağlıyor. Eleştirecek olursam; yer yer örnekler fazla detaylı ve uzatılmış gelebiliyor. Bazı bölümler tekrar hissi oluşturabiliyor. Ayrıca kitabı bitirdiğinizde elinizde net bir “adım adım plan” yok; daha çok anlayış kazanmış oluyorsunuz. Uygulama kısmı okuyucuya bırakılmış. Genel olarak; davranışlarını anlamak, üretkenliğini artırmak ya da hayatında kalıcı değişim yapmak isteyen herkes için okunmaya değer bir kitap. Özellikle “neden yapıyorum?” sorusunu soranlara iyi gelir. Puanım: 8/10
Alışkanlıkların GücüCharles Duhigg · Boyner Holding Yayınları · 20182,565 okunma