2026 16. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 21:47
Rıdvan Hatun’un "Cehennemde İlahi" isimli öykü kitabı, modern edebiyatın alışılmış, hızla tüketilen ve olay örgüsüne sıkı sıkıya bağlı yapısından kopuşu gösteriyor. Kitabı eline alan okuru ilk karşılayan unsur, kelimelerin arasına ustalıkla gizlenmiş yoğun kapalı anlatım oluyor. Yazarın, hikayeyi sona ulaştırmak gibi bir niyeti yok. Daha ziyade, okuru dilin labirentlerinde bir yolculuğa çıkarıyor. Bu kapalılık, sanki estetik bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Dilinin soyutluğu kimi zaman engel gibi algılansa da, aslında yazarın yaptığı şey gerçekliği parçalayarak onu yeniden tekinsiz biçimde inşa etmek olmuş. Eserin isminde vücut bulan "cehennem" ve "ilahi" kavramları kitabın her satırında kendisini hissettiriyor. Yazar ışıkla gölgenin iç içe geçtiği bir atmosfer yaratarak okuyucuyu sürekli bir eşikte bekletiyor. Kapalılık meselesi de, aslında nesneleri ve durumları alışılagelmiş adlarıyla değil, onların zihinde bıraktığı sarsıcı imgelerle tanımlamasından kaynaklanıyor. Bu durum, okuru zorlasa da pasifliğinden çıkarıp, metnin boşluklarını kendi iç dünyasıyla doldurmaya davet ediyor. Karakterlerin uçucu birer gölge gibi sunulması, öyküleri varoluşsal bir sancının vücut bulmuş haline getiriyor. Buradaki karakterler belirli bir zaman dilimine veya mekana hapsolmuş değiller, dilin imkanlarıyla yaratılmış kavramsal düzlemlerde hareket ederler. Bu yaklaşım, anlatının neden bu kadar kapalı olduğunu da açıklıyor. İnsanın en derinindeki, kelimelere dökülmesi neredeyse imkansız olan o kaotik duyguları anlatmak için ancak böyle bir dil kullanılabilirdi. Rıdvan Hatundan, özü sadece sabırlı ve dikkatli okura saklıyor. Türk öykücülüğünde deneysel sınırları zorlayan, cesur ve ödün vermeyen bir yapıt olarak karşımızda 'Cehennemde İlahi'. Yazarın kurduğu bu dünya, ilk bakışta mesafeli ve soğuk görünse de, satır aralarına sızıldığında derin bir felsefe barındırıyor. Bir oturuşta okunup bitirilecek bir metin değil.(ki benim de 23 günümü almış) Eğer edebiyatta konfor alanınızdan çıkıp, dilin tekinsiz sularında kulaç atmaya hazırsanız, bu kapalılığın aslında ne kadar geniş bir özgürlük alanı sunduğunu keşfedebilirsiniz.
Cehennemde İlahiRıdvan Hatun · Yapı Kredi Yayınları · 202682 okunma