Hayal kırıklığı
2026 24. kitabı
Kitabın temel mesajı güzel olsa da üslup doğru sözün katili olmuş birçok bölümde... Yerinde eleştiriler olsa da bazen ipin ucu kaçmış ve aşağılama moduna geçilmiş. Mizah katayım derken yer yer dalga geçilmiş bana göre. "Bu koca kalçalı avam suratlı kadınlar ..." diye başlayan bir cümle var mesela. Sayfa 192. Mesela; farlar için bazı renklerin günlük hayatta kullanılmasını riskli buluyor ve devamında "çok biliyorsanız yapabilirsiniz" diyor özetle. Asıl paragraf şu şekilde; "Ben çok pop renklerin günlük hayatta kullanılmasını riskli buluyorum. Ha siz günlük doğal makyajları geçmişsinizdir, artık profesyonelleşmişsinizdir, trendleri çok iyi takip ediyor ve yılın tüm moda renklerini biliyorsunuzdur, hangi defilede hangi renkler nasıl kullanılmış hakimsinizdir, kreatif makyajlar tasarlayıp bunları yaratıcı fikirlerle birleştiriyor ve kendi günlük hayatınıza uyum sağlayacak renkleri ustaca kullanıyorsunuzdur, bir de bu makyajla saçınızı ve kıyafetlerinizi birleştirebiliyorsunuzdur, e o zaman hakikaten bana bir şey söyleme düşmez :)" (sayfa 207) Daha güzel bir dille kurulabilirdi bu cümleler. Makyaj konusunda tabular yıkılmak istenmiş ama her malzemeye bölüm ayrılmasına rağmen birçok soruya net cevap verilmemiş. Sayfalarca yazılmış ama pek bir şey anlatılmamış... Allık nereye sürülmeli diye sorulmuş mesela , "yanaklarınıza tabii" denmiş. Hangi renk diye sorulmuş, "her renk sana gider" denmiş. "yeter ki trend olsun, yeni çıkmış renk o dönem tam sana giden renk oluverir bir anda" denmiş. Birçok kurala karşı çıkılıyor ama net bir yöntem söylenmiyor. Eyeliner için "femme fatel" bir kadın değilseniz, her gün topuklu ayakkabılarla gezen birisi değilseniz sürmeyin günlük hayatta deniliyor. Çok heyecanla, zar zor arayıp bulduğum bir kitaptı ancak büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için. Rıfat beyi tanımıyorum, ancak işinde çok başarılı olduğunu biliyorum. Kitabın sonuna kadar ısrarla okumama rağmen kitabı sevemedim. Kitaptan yeni bir şey öğrendiğimi düşünmüyorum.
Sil MakyajınıRıfat Yüzüak · Okuyan Us Yayınları · 201751 okunma