·656 syf.····Okunma: 22 Şubat 2026 02:41 Cennetin Doğusu - John Steinbeck
Yıllardır okumak için beklediğim bir kitap Cennetin Doğusu. Okuduktan sonra keşke daha önce okusaydım dedim ama zamanı şimdiymiş. Demek ki kitabı okuyup hissedebileceğim zaman yeni çağırmış beni.
Salinas Vadisinde yaşayan Trasklar ve Hamilton'lar başrolde olsa da daha bir sürü karakter var kitapta.
656 sayfa, dolu dolu. Ilk sayfalarda karakterleri detaylı bir şekilde tanıttığı için bunalır gibi olabilirsiniz ama durmayın, bırakmayın. Sonrasında bu karakterlerin bütün iç dünyasına hakim olacaksınız.
Kitabın asıl teması iyilik ve kötülük üzerine. Taaa Habil ile Kabil'den gelen kardeş kıskançlığı konusu kitap içinde defalarca kendini farklı karakterler ile tekrar etmekte. Önce Adam ve Charles ile karşımıza çıkıyor. Kardeş k@tlinin nedeni acaba kıskançlık mı yoksa sevgi ihtiyacı mi diye düşündürüyor bize. Sonra zaman ilerliyor ve Adam'ın çocukları Cal ve Aron üzerinden aynı sorgulamayı yeniden yaşıyoruz.
Lee, Adam ve Samuel 'in özellikle kutsal kitap pasajları üzerine sohbetleri de oturup düşündürecek cinsten.
Ahh bir de Cathy var! Uğultulu Tepeler'i bilen Heathcliff 'in kötülüğünü bilir. Heathcliff 'e diyorum ki ayağa kalk, büyüğün geldi! Bence şeytan olacakmış yanlışlıkla doğmuş. Steinbeck, Cathy ile birlikte kötülüğün doğuştan olabileceğini de bize çok güzel gösteriyor.
Sadece iyilik-kötülük ikilemi değil. Ülkenin savaşa girişi, çiftlik yaşamından yavaş yavaş kasabaya geçiş, otomobilin yaygınlaşması gibi çok kilit konuları da gayet sade bir şekilde anlatmış.
#kalınkafalar Şubat ayı kitabımızdı Cennetin Doğusu.
İyi ki okuduk diyorum.
Acaba diye düşünen varsa, hiç durmayın. Hemen başlayın derim.
Şiddetle önerimdir