·432 syf.····Okunma: 30 Aralık 2025 02:06 Bu kitabı yıllar önce bir öğretmenimden duymuş ve öylece unutmuştum. Arkadaşımla konuşurken hatırlayıp ondan ödünç alarak okudum. Yazıldığı dönemde daha halı altına süpürülen konular olmasına da istinaden büyük bir cesaret örneği denilebilir bu kitap için.
Yazardan okuduğum ilk kitaptı. Dili çok sade diyememekle beraber çok süslü de değildi. Oldukça akıcıydı, özellikle İlhami'nin ikili yaşamını okurken zaten ister istemez kitap akıp gidiyordu. Ancak olayların içerisine girebilmek için birazcık zaman vermeniz gerekiyordu bence.
Genel olarak olaylar gerçek hayattan alınmış gibiydi. Her yerde İlhami'den çıkabilir ya da her yerde bir Handan ya da Bora bulabilirsiniz. Bu açıdan benim hoşuma gitti, tamamen kurgusal üzerinde gidilmemiş olması. Karakterle daha kolay bağ kurmamı sağladı bile diyebilirm.
Ancak kitapta beni rahatsız eden 1-2 durum vardı. Birincisi Bora'nın eşcinselliği üzerinden gelen bir konu. Bora'nın çocukluğunda yaşadığı bir olay sebebi ile eşcinsel olduğu fikrinin yansıtılması bana doğru gelmedi. Çünkü bu konuda yapılan araştırmalarda, en azından benim hatırladığım kadarıyla, daha biyolojik sebepler rol oynuyor olup Bora'nın bu yüzden eşcinsel olduğu değil, bu yüzden eşcinsel olduğunu keşfetti olarak işlenmesi gerekirdi. Özellikle olayın da korkunçluğu göz önüne alınınca kesinlikle bunun ayrımının verilmesi daha doğru olurdu.
Bir de kitaptaki bazı cinsel içerikler aşırı rahatsız ediciydi. Buradaki kastım flashbackteki sahne değil. Daha kitabın başında İlhami ve eşi Derya'nın yakınlaşmasındaki sahne mesela, eşler arasındaki cinsel yakınlaşmada rıza önemli değildir der gibiydi. Açıkçası bu beni rahatsız etti. Bunun yanında bazı yetişkin sahnelerin uzun uzadıya anlatıldığını belirtmekte fayda var, sonuçta herkes bunu okuyamayabilir.
Tüm her şeyi göz önünde bulundurunca kitap hakkında çok arada kaldım açıkçası. Tüm olumsuzluklarını bir kenara bırakınca belki keyifli ve okunabilir bir kitap, öneririm diyebilirim ancak bunların hepsi kitabın içerisindeyken de görmezden gelemem. Benim için siz eğer şans vermek isterseniz okuyabilirsiniz diyebileceğim bir kitap oldu. Bir seri olsa da seriye devam etmeyeceğimi biliyorum ben. Bence tek kitap oldukça yeterliydi bunun için.