1984 üzerine;
2026 7. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 00:34
1984 Kişiler: -Winston Smith -Julia: winstonun sevgilisi -O’Brien: iç parti üyesi, iri -Golfstein: baş hain, koyuna benziyor -Ton: alt komşu -Bayan Parsons: alt komşunun karısı -Tillotson: varlık Bakanlığında çalışan -Ampleforth: varlık bakanlığı çalışanı -Syme: araştırma dairesindeki görevli filolog -Parsons: Winston’un zafer konutlarındaki arkadaşı. -Katharine: winstonun eşi -Rutherford:sağ kalan suçlu -Jones:sağ kalan suçlu -Aaronson: sağ kalan suçlu -Wilsher: sarı saçlı salak -Ampleforth: kulakları kıllı şair -Bay Charrington: oda sahibi -Martin: O’Brienin uşağı -Emmanuel Goldstein: yeni Önder ***************** Bir devlet düşünün ki; III. Dünya savaşı sonrası dünya 3 kıtaya bölünüyor. 1)Okyanusya 2)Avrasya 3)Asya Bu devletin Okyanusya kıtasında şöyle bir yönetim var; Okyanusyayı 4 Bakanlık yönetir; 1. Barış Bakanlığı (BarBak) 2. Gerçek Bakanlığı (GerBak) 3. Sevgi Bakanlığı (SevBak) 4. Varlık Bakanlığı (VarBak). -En korkuncu sevgi bakanlığıydı. -Büyük Birader yönetici parti başkanıdır. Sloganı ise “Büyük Birader’in gözü üstünde” -Herkese “yoldaş” dememiz gereken bir particilik sistemi var. -Büyük Biradere saygı duymanın yanında sevmek zorundasın. -Bu devlette düşünce özgürlüğü, tek kalma, aşk evliliği, aile birliği gibi erdemler yok. Bütün insanlık tele ekranlardan düşüncelerine kadar inceleniyor. Devlete karşıt bir görüş yakalanır yakalanmaz insanlar yok ediliyor. Yok edilmeler sevgi bakanlığında türlü işkencelerden geçirildikten sonra yapılıyor. Ana karakterimiz Winston; Varlık Bakanlığında bir çalışandır. Gelen düzeltme metinlerinin düzenlemeleriyle ilgili birimdeydi. Ama hep bu söz edilen sisteme içten içe karşıydı. Bu karşıtlığını bir günce yazarak başlattı. “Nasıl olduğunu biliyorum ama nedenini bilmiyorum “ sözlerini güncesine yazmıştı. Ve yine ikinci karşıtlığı sevgilisi Julia ile olan yasak ilişkisiydi ki bu ilişki sadece yasak olduğu için sürüyordu. “Yakalansak bile birbirimize ihanet etmeyeceğiz” diyen sevgililer ilk dakikalardan ihanet sergiliyorlar. Tabi bunda ütopik devletimizin işkencelerinin rolü de yadsınamaz. O’Brien, Winston ve Julia’yı kardeşliğin olduğu bir devlet karşıtı bir örgüte davet ediyor. Zaten devletle alakaları olmayan Winston ve Julia Kardeşlik denilen örgüte katılıyorlar. Ve bu durum onların sevgi bakanlığına düşmelerine sebep oluyor. O’Brien aslında Devletin üst kademelerinden olduğu ortaya çıkıyor. Çeşitli işkencelerden geçirdikten sonra devletin isteği ölçüdeki bilgiler kişiye aktarılıyor. Artık 2+2=5 ti. Kısacası devlet ne derse oydu… Gerçeğin bir önemi yok. Geçmişte bile olsa o gerçek bir şekilde doğrusu yok edilerek değiştiriliyor. ********* Distopik roman denilince ilk sırada sayabileceğim eser hiç kuşku yok ki 1984 olur. Peşinden “Cesur Yeni Dünya”, “Otomatik Portakal”, ve “Sineklerin Tanrısı” olurdu. Güzel bir romanla distopya sunulmuş fakat sürekli tekrarlar sıkıyor. O yüzden atladığım bölümler oldu. Ama bazı noktalara baktığım zaman günümüzden bahsettiğini hissettim. Özellikle dildeki kelimelerin yok edilip kısa kısa 3 harflik kısaltmaları gördükçe dile yapılan azaltmanın günümüzde de olduğunu gördüm. ******* Yazar hakkında; Yazar, II. Dünya savaşı sonrası “Hayvan Çiftliği” eserini yazdıktan sonra kavuştuğu ün ile 1984’ü yazmaya başlamıştır. Fakat verem tedavisi gördüğü için eserin yazımı sekteye uğruyor. Eser; 1948 yılında yazıyor, ama eserin ismi 1948 yerine son iki rakamın yer değiştirilmesiyle 1984 olarak belirleniyor. Ve ne rastlantıdır ki Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Erdal Öz bunu 1984 de basımını gerçekleştiriyor. ******
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,2bin okunma