2026 25. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 12:09
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Orhan Pamuk “Beyaz Kale” oldu. 17. Yüzyılda bir Venedikli, Türk korsanların eline düşer ve İstanbula getirilir. Daha sonra hoca diye anılan bir başka Türk tarafından köle olarak satın alınır. Venedikli kölenin astronomiden, fizikten anladığını öğrenen hoca, hem Batı'nın ilminden hem biliminden faydalanmak ister. Kitapta iki baş karakterin yani hoca ve kölenin psikolojik-etnolojik kıyaslamaları Doğu-Batı diye ayrılarak analizine girişilmiş fakat bunu karmaşık bir anlatımla ifade etmiş yazar. Birde karakterlerin birbirine tıpa tıp denecek kadar benzeşmesi ve bunun sürekli dile getirilmesi de her defasında anlam karışıklığına sebebiyet veriyor. Bir metafor olarak mı dile getiriliyor ya da “ben” diye gösterilen aslında “hoca” mı, veyahut “hoca” diye bildiğimiz “köle” miydi... Değişim dönüşüm yaşandı mı, yaşandıysa bu bir metafor muydu, gerçek miydi?.. Tüm bu sorulara yanıt bulacağımı ümit ederek sonuna kadar okudum fakat hiçbir netlik kazanmadı. Konu ilginç fakat işleniş yeterli değildi.
Edebiyat - Roman - Tarih
Beyaz KaleOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 201211,2bin okunma