"Büyük kuraklığın olduğu o yıl, zaman kavrula kavrula küle döndü; gün, yakalamaya çalıştığımız kor gibi elinize yapışıyordu."
Edebi gerçekliğin sınırlarını zorlayan bir yazar. Hem böyle bir kurgu gerçek olabilir mi derken (yazarın kendisi için dediği mitorealist yani mitik gerçeklik) gerçek yaşamın sınırlarını aşarak bizi edebi bir gerçek âleme götürüyor. Çok etkileyici, farklı bir anlatış tarzı, Yan Lianke Çağdaş Çin Edebiyatının çığır açıcı yazarı.
Küle dönmüş zamanda, Balou Sıradağları'nda bir köyde, açlık ve kuraklığın içinde bir mısır fidesi, 72 yaşında bir ihtiyar ve kör köpeği.
Kavurucu sıcaklığa, açlığa rağmen bir yaşam mücadelesi, bir varoluş savaşı, direnen, ayakta kalan insanoğlu. Metnin merkezinde mısır fidesi, çevresinde ihtiyar ve kör köpeği. Sonuna kadar bu üçlünün mücadelesini okuyoruz. Tek bir novellada küçük hikâyeler birbirini tamamlıyor. Sembolik anlatımın çok ve etkili kullanımı, tasvirler, akıcılık sizi kendine çekiyor.
Ölmek bilmeyen, kara vicdanlı GÜNEŞ'in ihtiyar tarafından kırbaçlanması, güneş ışınlarının bir ağırlığının olması ve tartılması edebi gerçekliğin mitorealist yönünü temsil ediyor.
ZAMAN küle dönmüş. Açlıktan zaman kavramı yok gece gündüz dışında. TOPRAK bin yılda görülen bir kuraklığı yaşıyor. KUYU, yok oluşu, umutsuzluğu, çaresizliği simgeliyor. Köpeğin kör gözleri de kurumuş bir kuyu. MISIR FİDESİ, her şeye rağmen kurutulmamaya, yeşertilmeye çalışılıyor. Her türlü gübre ile su ile. Yaşamı, doğayı, insanı, umudu temsil ediyor. İHTİYAR ADAM, 72 yaşında kalbinde yerden göğe kadar uzanan bir boşluk, ölümcül bir sessizlik taşıyor. Kör köpekle kader arkadaşı. Tek hayali mısır fidesinin gelecekte tohum olarak kullanılması. Balou Sıradağları'nın eski yeşilliğine kavuşması. Güneş'e, kurtlara ve sıçanlara meydan okuyan bir ihtiyar.
KÖR KÖPEK, ihtiyarın en çok konuştuğu canlı, kader arkadaşı. Yağmur yağması için yapılan bir ritüelde güneş gözlerini kör ediyor.
"Kör dedi sana minnettarım. İyi ki varsın eğer bir sonraki hayatımda bir hayvan olarak yeniden doğarsam, sen olarak doğmak isterim, eğer sen de insan olarak yeniden doğarsan benim oğlum olarak doğmanı isterim. Böylece hayatımız boyunca huzur içinde yaşarız birlikte."
İhtiyar, köpek, mısır fidesi kutsal 3 sayı motifini, yaşamın döngüselliğini ve bütünlüğünü temsil eden 7 sayı motifini, kutsal ve kozmik düzeni temsil eden 9 sayı motifini metinde sık sık görürüz.
Terazi ve kırbaç motifi vb. ile Çin'de Mao dönemini eleştirdiği için yasaklı kitaplardan olmuş.
Su gözü ve kurt motifleriyle insanın, doğanın, açlığın savaşı; İhtiyarın su araması, güneşi tartması ve kırbaçlaması, kurtlarla ve sıçanlarla mücadelesi, fide başında geçen anlar harika betimlemelerle anlatılır.
Yazarın en büyük eserim dediği, "Yaşamak" kadar etkilendiğim bir kitap. Şiddetle tavsiye ederim.