2026 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2026 22:55
AH'LAR AĞACI ⁠♡♡♡ Ah'lar Ağacı dokuz farklı şiirden oluşuyor. “Ah” kelime anlamı olarak pişmanlık, öfke, özlem, beğenme gibi duyguları aktarıyor ve hemen hemen her şiirde geçiyor. Kitabın adını da aldığı Ah'lar Ağacı şiiri: sitem, acı ve öfkenin yazardaki en net yansımasıydı bana göre, benim de en çok etkilendiğim dizeler oldu haliyle. Erken yaşta annesini kaybeden Didem Madak tesellisini kızında bulup annesinin adını kızına vermiş ve kendi kaderini bir nevi kızına miras bırakıp kendisi de kızı daha çocukken vefat eder. Anlayacağınız şiirleri kadar hayat hikayesi de oldukça etkileyici bir şarimiz. Didem Madak'ın basılmış olan ikinci kitabıdır AH'LAR AĞACI. İlk olarak 2002 yılında, Everest Yayınları tarafından basılan kitabın ikinci baskısı Kasım 2012 tarihinde, Didem Madak'ın ölümünden bir yıl sonra, Metis Yayınları tarafından yapılmıştır. Ben bu şiirleri uzun zamana yayarak okudum. Her dizesi yüreğe işleyen müthiş bir eserdi. "Ah’lar Ağacı” bir hatıra defteri değil, bir iç kanaması niteliğindedir. Genel olarak şiir okumayı çok tercih etmesem de, bu kitabı okumak istedim. İyi ki okudum, sizlere de tavsiyemdir ŞİİRLER, SESSİZ BİR ŞARKIDIR ANLAYANA Bir ilaç içsem bari diye düşündüm, Biraz kolonya sürünsem, Ferahlasam, pencereyi açsam. Şöyle bir şey yazdım sonra: Yağmur, çamurlu bir elbise dikiyor şehre Sıkılıyoruz hepimiz bu çamurlu giysinin içinde. Berbattı, Bir şiire böyle başlanmazdı... Güçlü bir el silkeledi beni sonra Sanırım Tanrı’nın eliydi. Sayamadım kaç ah döküldü dallarımdan. Binlerce yeşil gözü olan bir zeytin ağacı gibi, Çok şey görmüşüm gibi, Ve çok şey geçmiş gibi başımdan, Ah...dedim sonra Ah! İnsan çıtır ekmeği ısırdığında, Kırıklar dolar kucağına, İşte orası umudun tarlasıdır. Ve orada başaklar ağırlaştığında, Sayısız ah dökülür toprağa.. İç ses, diye söylendim Ve ah dedim sonra, Böyle ah demeyi beli bükük bir ahlat ağacından öğrendim. Dallarına salıncak kurardı çocuklar, Hızlı yaşanan bir hayatın şarkılarıydı salıncaklar. Meyveleri tatsızdı Eski bir lanetten dolayı Herkes dişlerdi acı meyvelerini, Ve herkes söverdi ona. İsmini yazardı herkes onun bağrına, Ah derdi o. Ah!
Ah'lar AğacıDidem Madak · Metis Yayıncılık · 202126,3bin okunma