Küçük Prens İncelemesi
2026 8. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 21:18
Büyüdükçe içimizdeki çocuğu nasıl unuttuğumuzu yüzümüze çarpan, okunan her yaşta farklı bir tat bırakan o eşsiz başyapıt... Küçük Prens'i sadece bir çocuk kitabı olarak nitelendirmek, ona yapılabilecek en büyük haksızlıklardan biridir. Antoine de Saint-Exupéry, sade ve masum bir dilin ardına yetişkin dünyasının anlamsızlıklarını, şekillere ve sayılara olan takıntımızı, "önemli işler" peşinde koşarken aslında neleri ıskaladığımızı ustalıkla gizlemiş. Yazar, yetişkinlerin dünyasını bir çocuğun gözünden o kadar saf bir şekilde eleştiriyor ki, okurken ister istemez kendi önceliklerinizi sorgularken buluyorsunuz kendinizi. Kitabın en vurucu kısmı şüphesiz tilki ile olan diyalogları. Hayata dair altı defalarca çizilmesi gereken o meşhur felsefe burada karşımıza çıkıyor: "İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez." Kendi gülümüze harcadığımız zamanın, o gülü bizim için dünyadaki diğer tüm güllerden ayırıp eşsiz kıldığını anlamak, sevgiye ve emeğe dair okunabilecek en güzel satırlardan biri. Hepimiz zaman zaman kendi küçük gezegenimizde, kendi küçük dertlerimizle boğuşuyoruz. Ancak asıl önemli olanın evcilleştirdiklerimize karşı duyduğumuz sorumluluk olduğunu Küçük Prens bize usulca hatırlatıyor. Eğer bu kitabı çocukken okuduysanız, yetişkin halinizle mutlaka bir kez daha şans verin. Satır aralarındaki hüznü, ince felsefeyi ve o derin yalnızlık hissini bu kez çok daha derinden hissedeceksiniz. Kendi gezegeninizdeki baobap ağaçlarını temizlemeyi ve gülünüze iyi bakmayı unutmayın. Keyifli okumalar.
Küçük PrensAntoine de Saint-Exupéry · Can Çocuk Yayınları · 2015279,8bin okunma