Puan vermedi·299 syf.····Okunma: 24 Şubat 2026 01:26 》Belki denemişsindir anlatmayı. Çırpınmışsındır. Ama bazen istediğin kadar anlat, yine anlamazlar. Senin gözünle bakmadılar, seninle aynı yolda yürümediler çünkü. İşin en basiti şu ki anlamak istemediler. Sonra sen düştüğün kuyuda öylece kalakaldın, vazgeçtin.
》Bu da tam "düşerken" birbirlerini tutan, birbirlerine tutunan bir adam ve bir kadının hikayesi aslında. Hikayeleri başka, ama sevilmeyişleri, görmezden gelinişleri, yalnız bırakılışları ortak.
》İshak ve Jülide... Biri çocukluğundan beri görmezden gelinmek ne demek iliklerine kadar yaşıyor, annesizlik ne demek gösteriyor bize. Talihsiz bir şekilde evleniyor, çocukları oluyor.
Biri de karanlıkta kalmaya ramak kala bir hayat yaşarken yarı yolda bırakılıyor. Yolları kesişiyor bu ikilinin. İkisinin de ihtiyacı olan bir kaçış yolculuğunun içinde buluyorlar kendilerini. Ama bu kaçış onları geçmişlerinin bütün karanlık yollarına tekrar götürüyor. Kaybolduklarını düşünürken kendilerini buluyorlar bu şekilde.
》İkisinin de hayatlarının aslında neden bu halde olduğunu, ne gibi sırlar sakladıklarını tek tek okuyoruz ağızlarından. Kişiler eklendikçe hikaye daha da farklı yerlere gidiyor. Daha da farklı bir sürü sır çıkıyor ortaya ve bu da okuma zevkini artırıyor.
》Basit bir aldatma hikayesi okuyacağımı düşünüp ana karakterleri kınamaya başladım önce. Sonra hikaye öyle bir yere gitti ki, okuduğum herkese üzüldüm, hepsine hak verdiğim noktalar oldu. Yazar hiçbir şeyin göründüğü gibi olmayabileceğini, birini yargılamadan önce onun ağzından bir şeyleri duymamız gerektiğini, herkesin kendi içinde bambaşka yaraları olabileceğini çok nahif bir dille anlatmış.
》İki yabancı insan çıktıkları yolda affetmek, affedilmek, sevebilmek, hayata yeniden umutla bakmak, acı da olsa hikayelerini kabullenmek ne demek. Birlikte öğrendiler en sonunda.
》Tarık Tufan'ın tarzını hep sevmişimdir zaten. Yine şaşırmadım. Duyguyu yansıtma şekli, dilinin yalınlığı ve samimiyeti, karakter analizlerinin gerçekçiliği, betimlemelerin güzelliği, okuru hikayeye dahil edişi... Hepsi çok güzeldi.
》Kitapta da dediği gibi "İnsanın en ölümcül yarası, içinde anbean büyüyen gitme hevesidir."
Bazen herkes kaçmak ister, gitmek ister hiç bilmediği yerlere. İçindeki boşluğu doldurmanın yolu olarak görür bunu. İnsan tökezler, hata yapar, yaralanır, korkar, gider. Her gidişin bir buluşa, bir aydınlığa, bir güzelliğe kavuşturması dileğiyle...