Puan vermedi·303 syf.····Okunma: 05 Şubat 2026 00:00 #fundaokuyupyorumluyor
SARI YÜZ
&
R. F. KUANG
"Bir yalanı saklamanın en iyi yolu onu ortaya sermektir."
@ithakiyayinlari ndan çıkan 21. yüzyılın The New York Times' in en önemli ve son zamanlarda çok popüler olup en çok okunan kitaplar listesinden düşmeyen kitap #sarıyüz ile geldim.
Athena Liu, Hong Kong'da doğmuş, Üniversitede Edebiyat bölümünü okumuş ve iyi bir yere gelmiş, halihazırda üç romanı yayımlanan Çinli bir yazardır.
Aynı üniversitede okuyan arkadaşı Junie ile romanının çıkışını kutlamak için buluşurlar. Daha sonrasında Athena'nın kendine ait olan lüks suit odada birlikte krep yeme yarışına girerler ve o esnada Athena Liu, boğazına kaçan krep yüzünden Junie'nin gözleri önünde can verir.
Masada Athena'nın yeni bitirmiş olduğu romanı taslak halinde durur. Junie taslakları alıp kendisi düzenleme yaparak Juniper Song adıyla romanını çıkarır. Fakat geçmiş onu bir türlü rahat bırakmaz.
Üne kavuşmuş, romanı çok satanlardan olmuştur ama atladığı bir şey vardır. Athena'nın geride bıraktığı hayalet.
Junie' yi sürekli rahatsız eder, onun yalancı bir hırsız, bir intihalci olduğunu söyler. Junie o an çok başarılı olmuştur belki ama Athena'nın gölgesi hala peşindedir. Öğrencilik yıllarından kalma Athena'nın yazdığı küçük nottan yola çıkarak kısa bir hikaye daha yazar fakat onun da intihal olduğu ortaya çıkar. Junie içsel bunalıma gerer, ne yapması gerektiğini bilemez bir halde itiraf edip etmemekte bir türlü karar veremez.
Romanı okurken sürekli bir aksiyon olmasını bekledim. Birbirini tekrarlayan bir iç hesaplaşma yaşanması romanı sıradan kılmış. Athena'nın ölmediği, yaşanılan her şeyin bir oyundan ibaret olduğu beklentisine girdim. Ayrıca eserde çok fazla argo kelimelerin yer alması okurken beni çok fazla irite etti.
Irkçılık, kültürel sömürü, sosyal medyanın insanın yanıp sönen anlık parlak ışıkların insanların yaptığı oyunlarına dikkat çekmeye çalışılmış. Kitabı okumak isteyenler fazla bir beklentiye girmeden okumalı bence.
Bir sonraki okuma yorumumda görüşmek üzere
Kitapla ve sağlıkla kalın
#okudumbitti