2026 60. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2026 07:04
Sıfıra Bölünemeyen Tek Gerçek: Vicdan ​Selam kitap dostlarımm bugün metafizik, tasavvuf, kuantum fiziği ve daha birçok konuyu ele alan güzel bir kitapla geldim. Eksi Bir'in Gürültüsünde Bir'i Aramak Ulaş Yurdakul İnsanlık tarihi, varoluşu boyunca iki devasa uçurumun kenarında sıkışıp kaldı ve en büyük korkularını hep bu iki sınırda yaşadı: Mutlak Yokluk ve Mutlak Sonsuzluk. Zihnimiz sınırlı, "Bir sayıyı sıfıra bölemezsin" diyen aklın bir durma noktası var; oysa vicdanın ufku sonsuzdur. ​İnsan, bu zıt kutuplar arasında kendi dengesini arayan o "sıfır" noktasıdır. Ego, bir yön kaybıdır; ruhun pusulasının bozulmasıdır. Vicdan = +1 Kibir = -1 İnsan = 0 Şunu anlamalıyız ki; Tanrı ispatlanacak kuru bir teorem değil, iliklerine kadar hissedilecek bir varoluştur; çözülecek soğuk bir denklem değil, bizzat yaşanacak bir ahlaktır. Einstein’ın göreliliği ile tasavvufun bin yıllık derinliğinin, kuantum fiziğinin belirsizliği ile kalbin mutlaklığının kesiştiği o noktada tek bir hakikat fısıldar: "Hiç olmadan, Bir olamazsın." ​Günümüz insanı derin bir paradoksun içinde. Bilginin her yerde olduğu ama hikmetin mumla arandığı, gürültünün arttığı ama anlamın silindiği bir devirdeyiz. Başarı basamaklarını hırsla tırmanırken, aslında kendi mutsuzluğumuzu kendi ellerimizle inşa ediyoruz. İşte tam bu kaosun kalbinde, her şeyi özetleyen o sarsıcı formül yatıyor: ​ ​"Uyanmak; savaşın bittiği değil, asıl başladığı andır." ​Kibrini yenip, gürültünün içinde kaybettiği o "Bir"i arayanlar burada mı? Bu bir "cevaplar sözlüğü" değil, bir idrak manifestosu. Size yepyeni bir dünya vaat etmiyor; ancak dünyayı görüş biçiminizi kökten değiştirecek yeni bir "bakış" kazandırıyor. Bu eser sizi yargılamıyor; adeta bir ayna gibi sizi size yansıtıyor. Okurken savunma mekanizmalarınızın çöktüğünü hissedeceksiniz. Kitap boyunca ego çağının yalnızlığı, bilgi kirliliği ve vicdanın o kısık ama güçlü sesi bir araya gelerek sizi içsel bir serüvene çıkarıyor. Eğer dışarıdaki kalabalığın gürültüsünde kaybettiğiniz o saf "Bir"i bulmak istiyorsanız, bu sarsıcı eserle tanışma vaktiniz gelmiş demektir.
Eksi Bir'in Gürültüsünde Bir'i AramakUlaş Yurdakul · Arkhe Yayınları · 20265 okunma