Puan vermedi·72 syf.····Okunma: 25 Şubat 2026 09:34 Sigmund Freud’un bu kitabını elime alma sebebim rüyalara duyduğum kişisel meraktı. Bir dönem rüyaların insan yaşamında gerçekten anlamlı ipuçları taşıyıp taşımadığını sorgulamış, bu konuda psikolog bir arkadaşımla uzun sohbetler yapmıştım. Onun da rüya analizleri üzerine dersler alıyor olması ilgimi daha da artırmıştı. Freud’u okuma motivasyonum tam olarak buydu: Rüyaların bilinçdışıyla ilişkisini daha sistemli bir çerçevede görmek.
Kitapta Freud’un psikanaliz çalışmalarının temel yaklaşımı açık biçimde ortaya konuyor. Rüyaların rastgele imgelerden ibaret olmadığını, bastırılmış arzuların ve bilinçdışı süreçlerin bir yansıması olduğunu savunuyor. İnsan zihninin görünen kısmının altında çok daha karmaşık bir yapı olduğunu ve rüyaların bu derinliğe açılan bir kapı işlevi gördüğünü ileri sürmesi, psikoloji tarihi açısından oldukça etkileyici. Rüya ile psikoloji arasındaki bu bağlantıyı teorik bir sistem hâline getirmesi, Freud’un en güçlü yönlerinden biri.
Ancak inançlı bir Müslüman olarak, Freud’un bazı temel kabulleriyle aynı noktada durmadığımı da belirtmem gerekir. Özellikle insan davranışlarını bütünüyle bilinçdışı dürtülere ve toplumsal baskı mekanizmalarına dayandırması, insanın manevi boyutunu dışarıda bırakıyor gibi görünüyor. Toplum ihtiyaçları ile birey ihtiyaçları arasındaki çatışmayı “denge” kavramıyla açıklaması ve bu denge bozulduğunda ego ile fedakârlık arasında bir gerilim oluşacağını söylemesi dikkat çekici; ancak insanın yalnızca psikolojik ve toplumsal bir varlık olarak ele alınması bana eksik geliyor.
Kitabın sonunda savaşın ancak bütün çatışmaları doğru biçimde çözüme kavuşturabilecek merkezi bir otoritenin kurulmasıyla önlenebileceği fikri öne çıkıyor. Bu düşünce, düzen arayışının psikolojik ve siyasal bir yansıması olarak okunabilir. Fakat tüm evrende süregelen çatışmaların yalnızca insan eliyle kurulacak bir otoriteyle çözülebileceği fikri, benim inanç perspektifimle örtüşmüyor. Nihai düzenin ve mutlak adaletin kaynağının ilahi bir otorite olduğu düşüncesi, bu noktada Freud’un yaklaşımından ayrıldığım temel yer.
Her İnsan Gördüğü Rüyanın Tabiidir, psikanalizin rüya yorumuna dair bakışını anlamak için önemli bir metin. Katılmadığım yönleri olsa da, insan zihninin derinliklerini sorgulamaya sevk etmesi açısından değerli bulduğum bir okuma oldu.