Yukarı Mahalle ,John Steinbeck
2025 70. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 21:10
Yukarı Mahalle ,John Steinbeck ‘in bana en içten ,samimi ve sıcak gelen kitaplarından biridir .Monterey ‘in Yukarı mahallesinde yaşayan Danny ve dostlarının hikayesidir ..Danny ve dostları birer Paisano ‘dur .Paisano’lar İspanyol ,Kızılderili ve Meksika kanı taşıyan insanlar olarak bilinmektedir .Danny ve dostları alt sınıfa mensup ,günü birlik hayat yaşayan ,sorumluluk bilinci olmayan ;hayatı kuralsızlık üzerine kurulu ,işsiz ve özgür ruhlu ,kendi hallerinde insanlardır. Savaştan dönen Danny’nin kendisine büyük babasından iki ev miras kaldığını öğrenmesi ile başlar hikaye ..Özgür ruhlu ,günü birlik yaşayan serseri Danny bu durumda birden bire mülk sahibine dönüşür .Bu da sorumluluk alacağı anlamına gelir ..Tabii ki bu durum Danny ‘nin hiç istemediği bir durumdur .Bu durumun üzerine bir galon şarap alır içer ,bağırır çağırır ,camları çerçeveleri indirir ve 30gün hapis cezası alır .Buradan da Danny ‘nin ev sahibi olmaya hazır ve uygun olmadığını anlıyoruz . Sonra dostları teker teker gelir sahneye .Evlerinden birini dostu Pablo ‘ya kiraya verir ve böylece sorumluluktan kurtarır kendini . Ancak Pablo ‘ dan ne kira borcunu ister ne de Pablo kira borcunu öder .Sonra Pablo başka dostu olan Pilon ‘a kiralar kiraladığı evi ..Bir gün bu evde yangın çıkar ve dostlar Danny ile tek kalan evde yaşamaya başlar .Daha sonra beş köpeğiyle yaşayan Korsan girer sahneye .Korsan safça biridir ve onun hazinesi olduğuna inanırlar ve onu kandırarak hazineye ulaşma planları vardır Danny ve dostlarının ..Fakat sonra dostluk dolandırıcılıktan daha baskın gelir ve Korsan da onlara katılır .Benim en sevdiğim karakterlerden biridir Korsan beş köpeğiyle birlikte ..Bu dostarın yeri geldiğinde güldüren yeri geldiğinde gözlerimi dolduran hiyakesi bana çok sıcak samimi gelmiştir ..Herkese iyi okumalar dilerim ;))
Yukarı MahalleJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20183,016 okunma