Dünyalı Olarak Âşk ve Âşıklar
2026 9. kitabı
Sizlerle Dr. Erol Göka ile Dr. Sema Göka'nin ortak çalışması Kadınlar, Erkekler, Âşıklar eserini paylaşacağım. Evvela Kapaktaki "Ne venüslü ne marslıyız hepimiz dünyalıyız" cümlesini açıklamak istiyorum. "Erkekler Marstan Kadınlar Venüsten" isimli bir kişisel gelişim kitabı ilişkilerinde pek çok sorun yaşayan kişiyi kendisine çekmiş ve oldukça popüler olmuştu. İşte yazarlarımız erkek kadın algısını şekillendiren bu öteki kişi tanımlamasını irdeleyip romantik ilişkileri insani gözle değerlendirmemizi vurguluyor. Öyle ki her erkek ve kadında hem dişil hem de eril hormonların mevcudiyeti bize birbirimizi tamamlayan iki farklı cinsiyet olduğumuzu kanıtlayan en önemli detaylarda. Şimdi gelelim diğer detaylara. İki bölümden oluşan eserin ilk bölümünde; kadınlar ve erkekler hakkındaki kültürelden toplumsala kadar birçok önyargılarımız masaya yatırılıyor. Özellikle de cinsiyetlerin yaratılış mitleri atasal ön yargıları gün yüzüne çıkarmakta. Havva'nın tuzağına düştüğü iddia edilen Adem'in hikayesi buna dair en etkili misallerden birisi. Sanayileşmeyle birlikte kadın hareketlerinin ögrettikleri doğulan ve olunan cinsiyetleri farklı açıdan etkilemekte. Bu bölümde benim en çok ilgimi çeken kısım kadınlar ve erkekler farklı mı aşık olurlar sorusuydu ki bu ve benzeri soruların cevabını ikinci bölümde alıyoruz. Aşk kimyasal bir değer midir, aşkın felsefesi ve psikolojisi, aşkı nasıl yaşarız, aşk bitince ne başlar, karşılıksız aşk sendromu gibi hususlar merak uyandırıcı. Doktorlar herkesin karakteri, yetişmesi ve kültürünün farklı olmasından dolayı aşk tanımınında farklı olacağını, kiminin ilk görüşte aşık olurken kiminin zamanla aşık olabileceği belirtiyor ve nefretten doğan aşk fikrinin hastalıklı bir düşünce olduğunu dikkat çekiyorlar. Çünkü nefretten doğacak tek şeyin ayrılık olması muhtemel. Ayrıca dizilerde yansıtılan bu durumumun sadece karakterlerin kendini tanımamasından kaynaklandığı tespiti kıymetli. Uzun lafın kısası aşka ve aşıklara farklı bir gözle bakmanıza adına tavsiye ederim.
Kadınlar, Erkekler, AşıklarErol Göka · Timaş Yayınları · 200820 okunma