Bir imparatorun savaş meydanlarında kaleminden dökülen muazzam öğütler derlemesi...
Kendime Düşünceler , Marcus Aurelius’un yaptığı hatırlatmalardan oluşuyor. Kitapta en çok vurgulanan şey, insanın kontrol edebildiği tek alanın kendi zihni olduğu.
Marcus sık sık şunu hatırlatıyor: Dış dünyadaki olaylar bizim kontrolümüzde değil. İnsanların ne yaptığı, ne söylediği ya da başımıza ne geldiği değil; bizim bunlara nasıl tepki verdiğimiz önemli. “Seni rahatsız eden şey olayın kendisi değil, o olay hakkındaki düşüncendir” fikri tekrar ediliyor kitapta.
Ayrıca doğaya uygun yaşamak kavramı üzerinde duruyor. Yani insanın aklını kullanarak adil, cesur ve bilge davranması gerektiğini söylüyor. Başkalarının hatalarına kızmak yerine, onların da doğaları gereği davrandığını kabul etmeyi öğütlüyor.
Ölümün doğal olduğunu, hayatın kısa olduğunu ve bu yüzden gereksiz öfke, kıskançlık ya da gururla zaman kaybetmemek gerektiğini de sık sık hatırlatıyor. Ona göre iyi bir insan olmak için özel bir zamana gerek yok; her gün, her durumda doğru olanı yapmak mümkün.
Ara ara açılıp okunması ve insanın kendine , hayatına uyarlaması gereken bir kitap.
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202428bin okunma