···Okunma: 25 Şubat 2026 16:54 5 SEVGİ DİLİ – GARRY CHAPMAN
Bizim Trabzonlu Selim’in tavsiyesiyle okumaya başladım bu kitabı. Bazı kitaplar vardır; okurken “yeni” bir şey öğrenmezsiniz ama birden bire birçok şeyi fark edersiniz. 5 Sevgi Dili benim için tam olarak böyle bir kitap oldu. Selim’den gerekli teşviki almıştım ne de olsa. Kitaba gelirsek, Garry Chapman, karmaşık ilişki teorileri kurmak yerine, insanın kalbine dokunan basit ama güçlü bir önerme sunuyor: Sevgi var olabilir; ama doğru dilde ifade edilmiyorsa hissedilmez. Daha basitçesi herkesin bir sevgi dili var ama senin elindeki anahtar o kapıya uygun mu?
Kitabı okurken en çok şu düşünce etkiledi beni: Belki de birçok kırgınlık, sevgisizlikten değil; yanlış tercümeden kaynaklanıyordu. Evet yanlış duymadınız, Yanlış Tercüme dedim. Bir taraf fedakârlık yaparak sevgisini gösterirken, diğer taraf güzel sözler duymak istiyor olabilir. Biri birlikte vakit geçirmeyi öncelik sayarken, diğeri küçük bir hediyede “hatırlanmış” olmayı arıyor olabilir. Ve iki insan da aslında seviyor; ama birbirinin dilini konuşmuyor. Anahtar kapıya uymuyor ama her ikisi de sevgi anahtarı.
Chapman’ın “duygusal sevgi deposu” benzetmesi özellikle çarpıcı. İnsanın içinde görünmeyen bir hazne var sanki. O hazne doluyken daha anlayışlı, daha sabırlı, daha yumuşak oluyoruz. Ama boşaldığında en küçük mesele bile kırgınlığa dönüşebiliyor. Kitap, işte bu depoyu doldurmanın yollarını sade bir dille anlatıyor.
Bir başka özellik ise eserin en güçlü tarafı teorik olmaktan çok pratik olması. Okurken ister istemez kendi ilişkinizi, evliliğinizi, ailenizi düşünüyorsunuz. “Ben hangi dili konuşuyorum?” sorusu kadar, “Karşımdaki hangi dili anlıyor?” sorusu da zihninize yerleşiyor. Bu bile başlı başına bir farkındalık. Kitap bittiğinde hemen eşime de farkında mı diye bu sormamdan anlayabilirsiniz.
Elbette kitap akademik bir derinlik iddiası taşımıyor. Psikolojik referansları sınırlı; yaklaşımı yer yer fazlasıyla basit. Ancak belki de gücü tam burada yatıyor: Karmaşık insan ilişkilerini anlaşılır bir çerçeveye oturtması.
Benim için bu kitabın en etkileyici yönü şu oldu:
Sevgi, yalnızca hissettiğimiz bir duygu değil; bilinçli olarak seçtiğimiz ve emek verdiğimiz bir eylem. Ve bazen bir iltifat, bazen bir fincan çay hazırlamak, bazen sadece yan yana sessizce oturmak; “Seni görüyorum ve önemsiyorum” demenin en güçlü yolları.
Kısacası 5 Sevgi Dili, ilişkisini daha derin yaşamak isteyen herkes için sade ama sarsıcı bir hatırlatma:
Sevgi yetmez. Anlaşılmak gerekir.
Kitaptan çıkardığım bazı aforizmalar ile size veda edeyim.
• Sevgi hissedilmiyorsa, var olması bir şeyi değiştirmez.
• İnsan en çok, kendi dilinde sevildiğinde değerli hisseder.
• Aynı sevgiyi konuşuyor olabiliriz; ama farklı dillerde.
• Eleştiri, sevgi deposunu en hızlı boşaltan şeydir.
• Küçük bir iltifat, büyük bir duygusal boşluğu doldurabilir.
• Zaman ayırmak, “Sen önemlisin” demenin en sessiz yoludur.
• Yapılan bir iyilik, söylenen yüz güzel sözden daha kalıcı olabilir.
• Sevgi anlaşılmadığında değil, tercüme edilmediğinde kaybolur.
• Bir ilişkiyi ayakta tutan şey romantizm değil, karşılıklı anlayıştır.
• Gerçek sevgi, karşındakinin ihtiyacını fark ettiğinde başlar.
• Sarılmak bazen bütün cümlelerden daha etkilidir.
• Hediye, nesne değildir; düşünülmüş olmanın somut halidir.
• Sevgi, doğru kişiye değil; doğru şekilde verildiğinde büyür.