·184 syf.····Okunma: 25 Şubat 2026 00:24 Bazı kitaplar bilgi verir, bazıları atmosfer kurar. Dokuz Diyar benim için ikinci gruba giren bir kitap oldu. Sayfalarını çevirdikçe kendimi soğuk kuzey rüzgârlarının estiği, tanrıların gururla yürüdüğü ve kaderin her şeyin üzerinde durduğu bir dünyanın içinde buldum.
Kitap, İskandinav mitolojisinin dokuz evrenini merkeze alarak tanrıları, devleri ve insanları anlatıyor. Ama bunu kuru bir mitoloji anlatımı şeklinde yapmıyor. Olayları hikâyeleştirerek aktarıyor. Bu sayede okurken bir ders kitabı değil, bir destan okuyormuş gibi hissediyorsunuz.
En çok hoşuma giden şey, tanrıların kusursuz varlıklar olarak değil; öfkelenen, hata yapan, kıskanan ve bedel ödeyen karakterler olarak anlatılması oldu. Özellikle Loki’nin zekâsı ve kurnazlığı, Thor’un kontrolsüz gücü ve Odin’in bilgelik uğruna göze aldığı fedakârlıklar kitabın en etkileyici bölümleri arasındaydı. Bu yönüyle kitap, mitolojiyi sadece bilgi olarak değil, duygu olarak da aktarıyor.
Dil oldukça sade ve akıcı. Bu da kitabı mitolojiye yeni başlayanlar için ulaşılabilir kılıyor. Ancak daha derin ve akademik bir anlatım bekleyenler için yüzeysel kalabilir. Yine de bence bu kitabın amacı ayrıntılara boğmak değil; merak uyandırmak.
Benim için Dokuz Diyar, mitolojiye giriş kapısı gibi bir kitaptı. Okurken hem keyif aldım hem de daha fazlasını öğrenme isteği duydum. Eğer İskandinav mitolojisine ilginiz varsa ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu kitap doğru bir başlangıç olabilir.
Kısacası: sürükleyici, sade ve merak uyandıran bir okuma. Bitirdiğimde zihnimde hâlâ o dokuz dünyanın yankısı vardı.