···Okunma: 26 Şubat 2026 01:38 "Bakalım Amerikalılar bu ihtilale razı mı? Amerikalıların rızası hilafına hiçbir ihtilalin muvaffak olma ihtimali yoktur."
(Sayfa: 79)
Kitap, özellikle 1960 darbesinin hemen sonrası Türkiye'sini, o dönemin siyasal kargaşasını, bürokrasiyi, toplumdaki cehaleti, yolsuzluk eğilimlerini ve ihtilal adı altında yapılan absürtlükleri hicvediyor. Başlık hikâyesi, "İhtilali Nasıl Yaptık" zaten meşhur; bir grup subayın 'devrim' yapmaya kalkışıp hangi kurumları zaptedeceklerini tartışırken bile mantıksız ve çıkar odaklı davranmaları üzerinden, darbe mekanizmasının ve darbeci zihniyetin ne kadar komik/korkunç olabileceğini gösteriyor.
Kitabın genel havası şöyle özetlenebilir; Çok keskin toplumsal hiciv içeriyor. Güldürürken düşündürüyor, hatta yer yer hüzünlendiriyor, "gülerken ağlamak" tabirine en uygun eserlerden biri. "Sosyalizm Geliyor Savulun" kitabının ruh ikizi diyebiliriz; aynı dönemin devamı niteliğinde küfürsüz, argosuz, temiz ve kaliteli mizah sevenler için ideal.
Aziz Nesin'in sivri, politik ve acımasız mizahını merak ediyorsanız, bu kitap tam size göre. 160-170 sayfa civarı, bir-iki günde rahat rahat bitirebileceğiniz, ama bitirdikten sonra uzun süre aklınızdan çıkmayacak türden bir eser.
İyi okumalar.