2026 37. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 00:00
#fundaokuyupyorumluyor BAKİ KALAN & ÜSTÜNGEL ARI " Yükselmek için önce yüklerden kurtulmak gerek, hafiflemek gerek, teslim olmak gerek. Göçüp gitmeden önce tüm hesabı kesmek gerek." 2025 Don Kişot Edebiyat ödülü birincisi olan The Kitap Yayınları ndan çıkan @ustungelari kaleme aldığı #bakikalan adlı kitabı ile geldim. “İnsan öldüğünü nasıl anlardı ki?” diye başlayan o cümle daha ilk anda kalbime dokundu. Bu kitapta ölüm, sadece nefesin kesilmesi değil umut etmeyi, heyecan duymayı, sevmeyi de bırakmaktı aslında. Baki Bey’in bir sabah camiden duyduğu isimle geçmişe savrulması, yıllardır kaçtığı anılarla teker teker yüzleşmesi çok etkileyiciydi. En yakın dostu Kemal’in ölümü, onun için sadece bir kayıp değil; geçmişin ağır kapılarının ardına kadar açılması demekti. Çocukluk travmaları, kaybettiği aşk, görücü usulü evliliği, kızı Hasret’le kuramadığı bağ ve en sarsıcısı; babasıyla yaşadığı çatışmanın sonunda, zamanla ona benzemesi. Ne de olsa insan, bazen en çok kaçtığı şeye dönüşüyor istemeden. 1977-2014 arası Türkiye’nin siyasi atmosferini de Baki Bey’in iç dünyası üzerinden okumak romana ayrı bir derinlik katmış. “Baki Kalan” sadece geride kalanları değil, aslında hiç gidemeyenleri, anıların içinde sıkışıp kalanların hikayesini dile getirmiş. Akıcı dili, hüzünlü, melankolik, kimi zaman ironik ve trajikomik, güldürürken düşündüren bir hikâyeydi. Kitabın kapağını huzurla değil, iç çekerek büyük bir hüzünle sonlandırıyorsunuz. Otobiyografi tarzında, hayata dair derin ve anlamlı bir okuma yapmayı sevenlere tavsiye ederim. Kitapla ve sağlıkla kalın
Baki KalanÜstüngel Arı · The Kitap · 202542 okunma