2026 26. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 19:55
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Alexander Pope “Bukleye Tecavüz” adlı şiiri oldu. Pope, bu epik şiirinde mübalağa sanatını fazlaca kullanmış. Dönemin ünlü isimlerine göndermeleri ve eleştirileriyle geniş bir yelpaze, benzersiz bir anlatım sunuyor okurlara. Adından dolayı "malum" konuyu işleyeceğini beklerken bambaşka, düşüncemin ötesinde bir destansı şiir çıkıyor karşımıza. Tam manasıyla uçuk kaçık bir kurgunun olduğunu görüyoruz. Açıklayıcı notların yer almasıyla da okuma biraz daha anlaşılır hale geliyor gibi. Ama asıl kitap bitiminin ardından incelemelerini okuyunca kafamda daha netlik kazandı ve bir aydınlanma yaşadım diyebilirim ;) 18. Yüzyıl İngiliz asiller sınıfının basit bir olaya "bir buklenin kesilişi" kisvesi altında yergiler ve yargılarla dolu büyülü bir atmasfer içinde geçer tüm bu karmaşa. #kitapalıntısı ... Kimi halka halka güzelin çevresine dizildi,* Saçın karmaşık kıvrımlarında yitti kimisi, Kimi de mekân tuttu kulağındaki süsü. Tıp tıp atan kalplerle başladılar beklemeye Kaderin ön gördüğü an gelecek diye. *Milton'ın melekleri de aynı şekilde iç içe halkalar oluşturarak toplanır.
Edebiyat Şiir
Bukleye TecavüzAlexander Pope · Yapı Kredi Yayınları · 2017256 okunma